Gezellig ontbijten met de Liberale vrouwen Deinze voor het goede doel

Gezellig ontbijten met de Liberale vrouwen Deinze voor het goede doel

Foto: LEZ

Deinze - De Liberale Vrouwen Deinze ontbijten op zondag 24 juni om 8.30 u in het Brielpaviljoen voor het goede doel, Moeders voor Vrede en DVC Heilig Hart.

De Liberale Vrouwen van Deinze vinden het belangrijk aandacht te hebben voor de zwakkeren onder ons. Naast het organiseren van sociaal-culturele activiteiten, organiseren de dames ook jaarlijks een ontbijt dat twee goede doelen steunt. Het gaat telkens over zeer concrete projecten, zodat het voor de sympathisanten herkenbaar is en meer mensen zich betrokken voelen.

Internationaal: Moeders voor Vrede en de vrouwenhuizen in Afghanistan

Lynda Minnens en Yannic Demeyer en het bestuur van de Liberale Vrouwen Deinze zijn trots op de jaarlijkse dotaties aan Moeders voor Vrede en de vrouwenhuizen in Afghanistan: ‘De Liberale Vrouwen Deinze steunen sedert 2007 Moeders voor Vrede. In totaal konden we reeds €5.850 doteren. Naar onze mening is een repetitieve sponsoring de beste manier om een organisatie zoals ‘Moeders voor Vrede’ structureel te kunnen helpen.  De organisatie zelf startte in 2002. ‘

In Afghanistan kan maar 18% van de vrouwen lezen en schrijven. Volgens de sharia is een opleiding voor meisjes en vrouwen totaal overbodig en dat werd door de taliban nog versterkt door zoveel mogelijk meisjesscholen te vernielen. Moeders voor Vrede heeft hier verandering in willen brengen door zelf onderwijs te organiseren. Zo werd al in 2003 met alfabetiseringscursussen begonnen en trekken de leerkrachten sinds 2006 ook naar moeilijk bereikbare plaatsen om in satellietklasjes les te geven. Satellietklassen zijn ruimtes in privéwoningen die sympathisanten van Moeders voor Vrede enkele uren per dag ter beschikking stellen in ruil voor een kamerbreed tapijt, een kachel en hout in de winter. De lerares gaat van klas naar klas. Die satellietklassen bestaan nu nog al zijn het nu echte klassen geworden, door de plaatselijke overheid ter beschikking gesteld. Elk jaar studeren een groot aantal leerlingen af. Het is de bedoeling dat ze verder naar school gaan in het reguliere onderwijs, als dat mogelijk is.

Het volgen van de lessen en het behalen van een diploma is een radicale verandering in het leven van vrouwen en meisjes. Niet alleen omdat ze leren lezen en schrijven maar ook omdat ze zo door hun omgeving en door hun man meer gerespecteerd worden. En het is tegelijk een boost voor hun zelfrespect, want dat is over het algemeen heel laag of onbestaande.

Lokaal: Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte

Naast het internationale doel, wordt jaarlijks een lokaal goed doel ondersteund. Er werd reeds €500 geschonken aan de Voedselbank, het Rode Kruis opvangcentrum, het Fonds Jan Filliers, het Kinderdagverblijf de Elfjes, de Alzheimer Liga regio Deinze en VIBLO Leieland Deinze, de basisschool voor buitengewoon onderwijs, de Veerboot, de buitengewone basisschool en het vluchtelingencentrum Le Rempart (vroeger Rode Kruis) in Astene en Huize Kattebeek in Petegem.

Dit jaar kozen de Liberale Vrouwen van Deinze voor het Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte. In deze instelling verblijven mensen met verstandelijke beperkingen en een ontwikkelingsleeftijd tussen 0 en 3 jaar. Bijna 400 zorgvragers krijgen er een vorm van ondersteuning, zowel kinderen als volwassenen. De meesten hebben een diepe mentale beperking. Ze zijn zeer afhankelijk van zorg en hebben hulp nodig bij het eten, aankleden, communiceren, enz. Meer dan 500 personeelsleden zorgen voor een warme thuis voor al die zorgvragers.

DVC Heilig Hart is meer dan het hoofdgebouw op de Leernsesteenweg 53. Zij  hebben ook een werkatelier en winkeltje ‘Work&Shop’ in de Ramstraat, studio’s voor beschermd wonen en een gebouw op de site Dageraad. Op Dageraad wonen 6 leefgroepen, in totaal 52 zorgvragers.   

De €500 die de Liberale Vrouwen Deinze schenken, zal besteed worden aan tuinmeubilair en verdere aankleding van de buitenomgeving op de site Dageraad. De parasols, terrastafeltjes, tuintafels, stoelen en kleine loungebank zullen verdeeld worden over de verschillende groepen.

Praktisch

Wanneer: zondag 24 juni van 8.60 u tot 11 u

Waar: Brielpaviljoen in Deinze, Lucien Matthyslaan, aan ingang Brielmeersen

Prijs: €10, kinderen tot en met 12 jaar: €5

Reserveren: voor 17 juni via tel. 09.388.52.66 (Régine) of via lynda.minnens@skynet.be  of via liberalevrouwendeinze@telenet.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio