NASA: “In 2040 sturen we de eerste mens naar Mars”

NASA: “In 2040 sturen we de eerste mens naar Mars”

Foto: REUTERS

Mensen op Mars. Het is niet langer de vraag óf het ooit zal gebeuren, maar eerder wanneer. Althans volgens Jim Green: de hoofdwetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beweert dat het slechts een kwestie van jaren is voor het zal lukken. “De eerste mens die op Mars zal rondlopen, is nu al geboren”, zegt hij in een interview met USA Today.

Vorige week onthulde NASA dat ze “bouwstenen van leven” op de rode planeet had gevonden. De complexe koolstofverbindingen die ontdekt werden, kunnen de aanzet voor leven op Mars vormen, of er juist de restanten van zijn. NASA kan dan ook niet nog niet bevestigen, maar ook niet ontkennen, dat het om sporen van leven gaat.

LEES OOK . NASA geeft nieuwe resultaten vrij: was er ooit leven op Mars?

Van alle planeten in het zonnestelsel lijkt Mars het meest op de Aarde. Op sommige plaatsen komen er vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voor. Ook de lengte van de dagen en de wisseling van de seizoenen op Mars komt ongeveer overeen met die op Aarde. Dat maakt het een aantrekkelijke planeet om leven te vinden. “De kans wordt steeds groter”, klinkt het bij Green.

De recente ontdekkingen stemmen Green optimistisch over menselijk leven op Mars in de toekomst. Sterker nog: in het interview geeft hij aan dat de NASA plant om tegen 2040 iemand naar de rode planeet te sturen: “De planeet zou mensen een gloednieuw leven kunnen bieden”.

We moeten kunnen landen

Maar voor leven op Mars mogelijk is, ziet de wetenschapper wel nog een aantal obstakels die eerst overwonnen moeten worden.

Momenteel kan de NASA een voertuig van 1 ton op het oppervlak van Mars laten landen. Maar om een mens naar de planeet te brengen, is momenteel een voertuig van ongeveer 10 ton nodig. Bovendien zou het voertuig dan ook preciezer moeten kunnen landen dan nu het geval is, en bijvoorbeeld niet op een rots of krater.

We zouden de hele tijd ruimtepakken moeten dragen

Het weer op Mars is erg extreem. Het temperatuurverschil tussen twee dagen kan 170 graden bedragen, en de minimumtemperatuur ligt ruim onder het vriespunt. De lucht op de planeet bestaat bovendien grotendeels uit koolstofdioxide, wat schadelijk is voor mensen.

(Lees hieronder verder.)

NASA: “In 2040 sturen we de eerste mens naar Mars”
Jim Green (midden) bij de aankondiging dat Nasa water gevonden had op Mars (2015) Foto: EPA

We moeten kunnen terugkeren naar de aarde

Een trip naar Mars is momenteel altijd enkele reis. Terugkeren naar de aarde is nog niet mogelijk, maar NASA werkt aan een Mars2020-rover, waarmee ze in het komende decennium willen proberen om vanaf Mars naar de aarde terug te keren.

We moeten wennen aan stofstormen

Tijdens de “zomers” krijgt Mars regelmatig te maken met stofstormen. Deze stormen, die bestaan uit grote wolken van stof, verduisteren het daglicht en kunnen soms wel maanden duren.

We moeten de volledige infrastructuur nog bouwen

“De eerste mensen op Mars zullen echte pioniers zijn”, zegt Green. Ze zullen voedsel moeten kweken. Wetenschappers denken dat vooral bonen, asperges en aardappelen gewassen zijn die in de bodem op Mars kunnen groeien. Ook woningen zullen gebouwd moeten worden.”

(Lees hieronder verder.)

NASA: “In 2040 sturen we de eerste mens naar Mars”
De rover Curiosity rijdt al bijna zes jaar rond op Mars Foto: AFP

“Kokend bloed”

Ook Leen Decin, astrofysicus en hoogleraar sterrenkunde aan de KU Leuven, acht menselijk leven op Mars mogelijk, maar plaatst vraagtekens bij de tijdlijn die NASA voor ogen heeft. “Het zou best nog tienduizenden jaren kunnen duren voor Mars omgevormd is tot een planeet waar aardse mensen kunnen rondlopen en leven. We zullen het eerst op kleinere schaal moeten aanpakken. Dat noemen we para-terraformeren. Dan maak je overlevingssites waar een aantal mensen kunnen leven. En voor een levensvatbare bevolking op lange termijn heb je toch tien- tot zelfs honderdduizend man nodig.”

NASA: “In 2040 sturen we de eerste mens naar Mars”
Leen Decin Foto: Fred Debrock

Decin ziet ook heel wat meer obstakels dan Green. “De grootste uitdaging is om de nodige condities te ontwikkelen om te kunnen overleven, want de atmosfeer op Mars is heel anders dan die op aarde. Naast de temperatuur, die gemiddeld rond 60 graden onder nul ligt, is ook de zwaartekracht veel lager dan op aarde. Dat heeft bijvoorbeeld een effect op het beenderstelsel.” Ook de luchtdruk is er veel kleiner dan op aarde. “Zet mensen op Mars en hun bloed begint letterlijk te koken”, waarschuwt ze.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Toch sluit Decin het volledig terraformeren van de rode planeet niet helemaal uit. “In theorie is het mogelijk, maar theorie kan iets voorspellen terwijl de ervaringen iets helemaal anders vertellen. Er zullen altijd problemen opduiken waar we niet aan gedacht hadden. De eerste kolonisten op Mars zullen ons moeten vertellen wat de waarheid is.”

De vraag of ze zelf bereid zou zijn om naar daar te gaan, vindt Decin tricky. “Ik zou waarschijnlijk meteen ja zeggen, om daarna te beginnen twijfelen. Ik ben nogal avontuurlijk, dus ik zou het allemaal op me af laten komen, maar ik zou toch twijfelen omdat ik mijn familie dan moet achterlaten.”

Corrigeer