WielrennenEliteCriterium du Dauphiné

Tiesj Benoot: “Het gevoel op weg naar de Tour zit goed”

Tiesj Benoot: “Het gevoel op weg naar de Tour zit goed”

Tiesj Benoot testte zich in de bergritten in de Dauphiné: “Ik heb serieus afgezien.” Foto: Photo News

Gent -

Tiesj Benoot is tevreden over zijn Franse week. “Met het oog op de Tour zit het goed”, evalueerde de Drongenaar zijn veertiende plaats in het eindklassement van de Dauphiné. Vandaag vertrekt hij voor tien dagen op hoogtestage naar de Sierra Nevada.

“Vorig jaar lag het niveau in het Critérium du Dauphiné hoger en was ik ook iets beter, wat ik ook merkte aan mijn waarden. Maar nadien was ik in de Tour iets minder. Nu wil ik het net andersom. Ik heb zes weken niet gekoerst, dus liggen de prestaties op dit moment in de lijn van de verwachtingen. Voordien had ik nog niet specifiek getraind in functie van de Ronde van Frankrijk. Ik heb de voorbije week een mooie stap kunnen zetten Ik heb het gevoel op schema te zitten. Nu is het zaak om uit te rusten, een paar goede trainingen af te werken en dan mag de Tour eraan komen.”

De renner van Lotto Soudal eindigde vorig jaar twaalfde in het eindklassement van de Dauphiné en finishte als derde beste jongere. Nu werd hij als beste Belg veertiende en werd hij als vijfde beste jongere afgevlagd. “Maar dat is eigenlijk van geen tel. Het eindklassement was op geen enkel moment een doel op zich. Ik wou de voorbije week vooral beter worden. Kerels als Geraint Thomas en Romain Bardet waren al top. En dat willen ze over een kleine maand ook nog zijn. Ik heb meer oog voor een opbouw naar de Tour”, vertelt Tiesj Benoot die zich testte in enkele bergritten. En daar hoort ook een brok afzien bij. Zoals de slotrit zondag met aankomst op de top van Saint-Gervais, met uitzicht op de Mont Blanc.

“Ik heb serieus afgezien. In het begin van de rit had ik bovendien last aan de rug waardoor ik bij de eerste beklimming van de dag al meteen in de derde groep verzeilde. Dat zag er even niet goed uit. Ik vreesde ervoor dat dit een afgang zou worden. Maar nadien kon ik me herpakken en op de tweede klim kon ik zelfs weer aansluiten bij het peloton. Nadien nam ik me voor om er nog het beste van te maken.”

Tiesj Benoot moest iets meer dan vier minuten toegeven op ritwinnaar Adam Yates. Ook in de dagen voordien kon hij de groep met de beste klimmers niet volgen. Maar dat leek een bewuste keuze. “Ik koos ervoor om mijn eigen tempo te rijden. Tijdens de komende weken wil ik beter worden. Had ik in de Dauphiné er nu al het maxima willen uithalen, dan was het moeilijk om in de drie komende weken nog vooruitgang te boeken”, aldus een planmatige Benoot, vorig jaar twintigste in zijn eerste Tour.

Vooraleer Tiesj Benoot de Tour aansnijdt is er uiteraard ook het BK in Binche. “Dat is een koers die iedere Belgische renner wil winnen. En ik zal ongetwijfeld gemotiveerd aan de start komen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio