Apple stelt iOS 12 voor: veel nieuwe functies, maar vooral goed nieuws voor ‘oudere’ iPhone en iPads

Apple stelt iOS 12 voor: veel nieuwe functies, maar vooral goed nieuws voor ‘oudere’ iPhone en iPads

Apple-CEO Tim Cook. Foto: AFP

Tijdens de jaarlijkse beurs voor ontwikkelaars (WWDC) heeft computergigant Apple de laatste versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS voorgesteld. Naar goede gewoonte komen er enkele handige nieuwe functies bij, maar bij deze versie lijken prestaties en batterijduur het orgelpunt.

“Voor iOS 12 hebben we hard ingezet op prestaties”, vertelde Craig Federighi, nummer twee van de softwaredivisie van Apple, tijdens de conferentie. iOS moet vlotter en flitsender aanvoelen dan ooit tevoren, klonk het nog.

Uit tests van Apple met een iPhone 6 Plus is gebleken dat apps tot 40 procent sneller laden. Het toetsenbord verschijnt tot twee keer sneller en ook de camera openen zou sneller moeten gaan, tot 70 procent sneller, aldus de Californische techreus. Apple gaf nog aan dat de prestaties en batterijduur van alle apparaten erop vooruit zullen gaan, op voorwaarde natuurlijk dat ze ondersteund worden door iOS 12. Hoe ze dat voor elkaar krijgen is dankzij allerlei aanpassingen in de software. Zo gaat iOS veel intelligenter omgaan met de processor van de telefoon en wordt er ook RAM-geheugen vrijgemaakt door een intelligenter geheugenbeheer.

Apple stelt iOS 12 voor: veel nieuwe functies, maar vooral goed nieuws voor ‘oudere’ iPhone en iPads
Craig Federighi en zijn eigenste Memoji. Foto: AFP

Screentime

Met Screentime wil Apple gebruikers bewustmaken van de tijd die ze op hun toestellen spenderen. Zo zal je kunnen kijken hoeveel uur per dag je op Facebook zit, e-mails leest of spelletjes speelt. Je zal het aantal minuten per app kunnen bekijken of per categorie (social media, spelletjes, telefoneren…).

Overigens ga je ook een tijdslimiet kunnen instellen. Wil je wat minder tijd op - pakweg - Instagram doorbrengen? Dan kan jezelf een aantal minuten (of uren) per dag opleggen. Zodra je die bereikt, krijg je een melding. Ook voor ouders die het smartphone-gebruik van hun kinderen wat in de gaten willen houden, is dit een welkome functie.

Facetime en Memoji

In tegenstelling tot andere videochat-apps, was je met Apples eigen Facetime beperkt tot twee deelnemers. Met iOS 12 ga je tot en met 32 andere mensen in één grote videochat tegelijkertijd kunnen video-chatten.

Ook ga je in iOS 12 een zogenaamde ‘Memoji’ kunnen maken. Dat zijn figuurtjes die je naar je eigen gelijkenis kan modelleren. Heb je één van de nieuwste iPhones? Dan volgt de Memoji de gekke bekken die je trekt, incluis je tong.

Notificaties en pushberichten

Het menu voor meldingen en pushberichten in iOS 11 is een onoverzichtelijk zootje. Met iOS 12 belooft Apple dat op te lossen. Zo zullen meldingen per app gegroepeerd worden. Je zal ze ook allemaal tegelijkertijd kunnen verwijderen. Zo worden de meldingen van een groepschat, die tien uitnodigingen om candycrush te spelen en instagram-likes een pak overzichtelijker.

Apple stelt iOS 12 voor: veel nieuwe functies, maar vooral goed nieuws voor ‘oudere’ iPhone en iPads
Augemented Reality, is een paradepaardje van Apple. De standaard werd in samenwerking met Pixar ontwikkeld. Foto: AFP

Andere nieuwigheden

Augmented reality, een paradepaardje van Apple, zou een grote boost moeten krijgen. Door een eenvoudigere bestandsstructuur zouden ontwikkelaars overtuigd moeten worden om alsnog AR-apps te ontwikkelen. Eén van Apples eigen toepassing van AR is de nieuwe measure-app. Met de camera en andere sensoren van de nieuwste iPhones kan je toestel in één oogopslag de afmetingen van objecten berekenen.

Nog nieuw in iOS 12: de foto-app krijgt een frisse laag verf. Zo belooft het bedrijf een betere zoekfunctie en gemakkelijkere manieren om foto’s te delen met vrienden en familie. Gebruikers met Carplay zullen dankzij iOS 12 ook Waze kunnen gebruiken in de wagen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees