Turkse N-VA’er haalt zwaar uit naar eigen partij: “Chagrijn van de nationale partijtop tegenover Turken en moslims waait over naar onze afdeling”

© fvv

“Het chagrijn van N-VA over alles wat Turks of moslim is, moet stoppen.” Het Turkse N-VA-gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu haalt uit naar zijn eigen partij. En dat op de vooravond van de commissie Onderwijs in Gent, waar de gecontesteerde Turkse taallessen op de agenda staan. Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker voor N-VA Gent, reageert teleurgesteld op de uitspraken van haar partijgenoot.

Sander Luyten

Hij vindt dat hij als gemeenteraadslid zes jaar lang zijn best heeft gedaan voor N-VA Gent en zich steeds loyaal heeft opgesteld. Maar nu wil Ömer Faruk Demircioglu (36), nummer 24 op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, niet zwijgen. Het zit hem hoog dat zijn partij steeds verder richting “populistisch rechts” opschuift en “stemmen probeert te winnen ten nadele van de Turkse gemeenschap en moslims”, onder meer in het debat rond de Turkse taallessen.

Wat vindt u van die Turkse taallessen?

Demircioglu: “Als Engels of zelfs een dode taal als Latijn wordt onderwezen, is er geen enkel probleem. Waarom dan wel met Turks? Die Turkse leerkrachten zijn geen propagandisten. Ze werden ook al uitgestuurd vóór Erdogan aan de macht was. Maar als je voor iets Turks bent, word je onmiddellijk geridiculiseerd als Erdogan-fan. Natuurlijk moeten kinderen in Gent het Nederlands beheersen, maar wat is er mis met een tweede taal aanleren op jonge leeftijd? Wel moeten we onderzoeken of er geen leerkrachten uit ons eigen land beschikbaar zijn.”

U maakt zich zorgen over de houding van uw partij in dit debat.

“Ik sta niet achter staatssecretaris Zuhal Demir die over anti-integratie spreekt. Nog erger is dat het chagrijn van de nationale partijleiding ten aanzien van Turken en moslims overwaait naar de Gentse N-VA. En dan heb ik het niet alleen over de discussie over de taallessen. We moeten in Gent het kartel bestrijden, niet de Turken. Het lijkt wel alsof Turken en moslims helemaal niks goeds meer kunnen doen. We mogen geen kopie worden van Vlaams Belang. Dan kunnen we beter allemaal overstappen.”

Wat moet er anders?

“N-VA Gent moet niet zo dicht aanleunen tegen het vieze populistische rechts en lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt moet zich niet zo de wet laten dicteren vanuit Brussel. Het kan toch niet dat we bij Turken en moslims stemmen gaan ronselen voor een referendum over het circulatieplan, maar diezelfde mensen nadien afvallen omdat ze willen dat hun kinderen behalve Nederlands ook de taal van hun grootouders spreken. Dat wordt voor mij steeds moeilijker om uit te leggen.”

© fvv

Voelt u zich nog wel thuis bij N-VA?

“Natuurlijk. Ik hoop opnieuw verkozen te worden tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse identiteit is belangrijk en Turkse mensen moeten zich loyaal opstellen ten aanzien van ons land. En ik herhaal: Nederlands is de eerste taal. Maar Turkse jongeren hoeven zich niet schuldig te voelen omdat Turks hun tweede taal is. N-VA wil dat moslims deel uitmaken van de Vlaamse samenleving. Dat zal niet gebeuren als de partij zich zo vaak negatief uitlaat over die mensen. Integendeel.”

Hebt u uw grieven al kenbaar gemaakt aan lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt?

“Tijdens onze eerste ontmoeting heb ik alles gezegd wat op mijn lever ligt. Onder meer dat ik me stoor aan de openlijke sympathie van sommige partijgenoten voor de terroristische PKK en de schimmige Gülen-sekte. Ik wil dat er iets verandert voor Gentse Turken, vandaar dat ik mijn mond niet hou. Zie het als een daad van typisch Gentse rebellie.”

Anneleen Van Bossuyt, lijstrekker van N-VA Gent, reageert teleurgesteld op de uitspraken van Faruk. “Het is nooit leuk om zoiets te lezen. Maar iedereen heeft nu eenmaal recht op een eigen mening, en daar heb ik alle begrip voor. Al bespreken we zoiets best intern, zodat we nadien met een gezamenlijk standpunt naar buiten kunnen komen. Ik heb deze voormiddag dan ook een lang gesprek gehad met Faruk. Daaruit bleek dat we nog steeds op dezelfde lijn staan en nog sterk geloven in het verhaal dat we als partij naar buiten willen brengen.”

© DVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Video

Keuze van de redactie