Personeel Carrefour mag er op 56ste al stoppen

“Totaal verkeerd signaal”: N-VA verzet zich tegen brugpensioen Carrefour en volgens experten zijn er nu al te weinig jongeren om pensioengolf op te vangen

“Totaal verkeerd signaal”: N-VA verzet zich tegen brugpensioen Carrefour en volgens experten zijn er nu al te weinig jongeren om pensioengolf op te vangen

Terwijl bedrijven smeken om werkkrachten, zal het personeel van Carrefour door een herstructurering al op zijn 56ste met pensioen kunnen. Kan niet, vindt N-VA. “Dit is een uitholling van het beleid om iedereen langer aan het werk te houden”, zegt Kamerlid Jan Spooren. “Een totaal verkeerd signaal.”

De partij roept minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op om het plan af te keuren. Maar Peeters kaatst de bal terug. “Als N-VA het wil afkeuren, dan kan ze dat”, zegt hij. “Het zijn de gewesten die een bindend advies moeten geven, Vlaanderen dus. De sleutel ligt bij minister Muyters.”

Maar volgens Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) klopt dat niet. “Ik kan alleen beslissen over de outplacement, niet over het plan zelf. Peeters moet de wetgeving aanpassen of de hele bevoegdheid aan Vlaanderen geven.”

De VDAB waarschuwt intussen dat de economische groei en de vergrijzing het tekort aan arbeidskrachten de komende jaren en zelfs decennia nóg nijpender zal maken.

De Croo wil dat kibbelende collega’s samenwerken

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is er niet van overtuigd dat het brugpensioen op 56 jaar nodig is bij Carrefour, maar hij roept ministers van Werk Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) op “de hete patat” niet naar elkaar door te schuiven en alles in het werk te stellen om de betrokkenen naar een nieuwe job te begeleiden. “In plaats van te ruziën” lijkt het De Croo logischer dat ze er alles zouden doen die werknemers van Carrefour aan een nieuwe job te helpen. “Op een moment dat er in alle sectoren nood is aan mensen.”

Hij wil dat minister Muyters van het activeringsbeleid van de VDAB een “echte realiteit” maakt. De liberaal wijst daarbij naar het stigma dat “ten onrechte” boven 56-plussers hangt die hun werk kwijtspelen. De Croo is er overigens niet van overtuigd dat het SWT op 56 jaar nodig is bij Carrefour, “maar dat is een individuele beslissing van minister Peeters”.

LEES MEER (+). 48.000 vacatures voor 185.000 werkzoekenden, en toch schreeuwen bedrijven om volk. Hoe komt dat?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees