Uber werkt aan technologie om dronken klanten te detecteren

Uber werkt aan technologie om dronken klanten te detecteren

Foto: shutterstock

Uber heeft een patent aangevraagd voor technologie om te bepalen of een klant dronken is. Aan de hand van de Uber-app en artificiële intelligentie (AI) moet die technologie nagaan of de potentiële klant een glas te veel op heeft.

De app zou naast de gebruikelijke gegevens ook andere informatie kunnen vastleggen, schrijft de Britse omroep BBC. Het zou dan gaan om de locatie van de passagier bij de aanvraag, hoe nauwkeurig ze nog kunnen typen of items aanduiden op de smartphone, de wandelsnelheid, tijd van aanvraag of zelfs de hoek waarin ze de smartphone vasthebben, meldt ook de Amerikaanse zender CNN. Een algoritme moet op basis van die gegevens bepalen of de klant dronken is.

Chauffeurs kunnen dan een waarschuwing krijgen over de toestand van een passagier. Zeer dronken klanten zouden bijvoorbeeld enkel met chauffeurs met de nodige ervaring en opleiding worden meegestuurd, blijkt uit de patentaanvraag. In de aanvraag bij het Amerikaanse patentbureau luidt het alleszins dat het systeem “niet-karakteristieke gebruikersactiviteit” moet screenen. Maar volgens de critici kunnen al die gegevens ook gebruikt worden om kwetsbare passagiers te detecteren.

Uber vroeg het patent vorige week aan, zo schreef de Amerikaanse zender CNN reeds enkele dagen geleden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees