“Mijn proces was al op voorhand gemaakt”

Veroordeling voor Belgische diplomaat “die beetje te veel James Bond speelde”

Veroordeling voor Belgische diplomaat “die beetje te veel James Bond speelde”

Foto: aft

Brugge -

De Brugse topdiplomaat Oswald Gantois (63) heeft twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor spionage-activiteiten en deelname aan een vereniging van misdadigers. De strafrechter in Brugge achtte het woensdagochtend bewezen dat hij gedurende zijn jarenlange carrière systematisch geheime informatie lekte aan agenten van de Russische inlichtingendienst.

LEES OOK (+). “Een beetje te veel James Bond gespeeld”

Gantois, die ooit consul was in de VS, India, Japan, Portugal en Algerije, onderhield 25 jaar lang contacten met leden van de Russische geheime dienst KGB en haar opvolger SVR.

Volgens het federaal parket lekte hij niet enkel informatie, maar stelde hij ook zijn expertise ter beschikking. “Vanuit zijn liefde voor de Russische cultuur liet hij zich rekruteren door Russische agenten van de zogenaamde N-lijn, een geheime dienst die gespecialiseerd is in het bezorgen van valse papieren en een fictief leven aan geheime agenten. De kennis van de beklaagde over de Belgische naturalisatiewetgeving kwam daarbij uiteraard zeer goed van pas”, stelde federaal procureur Ann Fransen, die verwees naar etentjes met Russische agenten waarbij Gantois al eens geld en flessen wodka kreeg aangeboden.

Omdat de N-lijn zich inlaat met schriftvervalsing werd Gantois ook schuldig bevonden aan deelname aan een vereniging van misdadigers. Een Russische inlichtingenofficier met wie Gantois enkele keren afsprak, kreeg bij verstek twee jaar effectieve celstraf.

“In het reine met mezelf”

Gantois zélf heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens zijn advocaat Luc Arnou had het gerechtelijk onderzoek, waarbij het federaal parket kosten noch moeite spaarde, geen harde bewijzen opgeleverd. “Non-events werden uitgewrongen als een dweil. Maar wat leverde dat op? Nougatbollen. Uiteraard speelde hij informatie door, maar nooit ofte nimmer van geheime aard.”

Gantois legt zich toch neer bij zijn veroordeling. “Ik ben in het reine met mezelf en dat volstaat. Mijn proces was al op voorhand gemaakt en ik wil dat het stopt. Toch had ik ergens nog gehoopt op de vrijspraak. Misschien schrijf ik ooit wel een boek.”

Aan de Belgische Staat, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak, moet Gantois 1 euro morele schadevergoeding betalen. Gantois is momenteel geschorst als diplomaat. Aangezien hij niet in beroep gaat tegen zijn veroordeling, volgt normaal zijn ontslag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees