Belgische wereldtoppers aan de slag op wereldbekertoernooi driebanden in Blankenberge

Belgische wereldtoppers aan de slag op wereldbekertoernooi driebanden in Blankenberge

Eddy Merckx, Frédéric Caudron en Eddy Leppens. Foto: ssj

Nog tot zondag is de internationale biljarttop te gast in het casino van Blankenberge voor het wereldbeker driebandentornooi in de populaire badstad. Met Frédéric Caudron, Eddy Merckx en Eddy Leppens levert België momenteel de nummers één, twee en zeventien van de wereld. Ons land blijft de top, maar ook het biljartlandschap evolueert. “Het is niet meer te tellen hoe vaak we in Azië worden aangeklampt voor een selfie.”

Biljartland België staat nog altijd bovenaan de wereldranglijst. Maar hoe lang nog? Aziatisch talent komt aangestormd.

Caudron: “Over tien jaar zullen er volgens mij negentig procent Aziaten, en dan voornamelijk Koreanen en Vietnamezen, die bij de eerste twintig van de wereld staan. Als je ziet welke inspanningen op het Oosterse continent worden geleverd: jongens die zes tot acht uren per dag trainen, dat lijkt bij ons onmogelijk. België heeft nu een sterke generatie, maar voor de opvolging ziet het er momenteel somber uit.” Leppens: “Ik vrees dat Frédéric gelijk heeft. Daar is een betere jeugdopleiding en ook meer potentieel. Daar heerst ook begeleiding en vooral discipline. We hebben enkele talentvolle jongeren. De enige manier om het gat te dichten met de top is lessen nemen, internationale tornooien spelen en ervaring opdoen.”

Biljarten is in Azië razend populair. Worden onze toppers daar herkend en aangeklampt?

Merckx: “Onvoorstelbaar. Het is niet meer te tellen hoeveel keer we al moesten stoppen om een selfie te laten nemen. In Korea komen we ook veel op tv.” Caudron: “Vaak word ik zelfs in de luchthaven of in het vliegtuig naar Korea herkend.”

Topbiljarters komen vaak uit verloren situaties terug! Is dat talent of karakter?

Caudron: “Iedereen kan dat , maar het lukt natuurlijk niet altijd. Persoonlijk ken ik niemand aan de top die opgeeft bij een grote achterstand. Er komen immers altijd kansen om de wedstrijd in je voordeel te doen kantelen.” Leppens: “Klopt. Je mag nooit opgeven. Topspelers kunnen een foutje van de tegenstander benutten en snel een achterstand van vijftien punten dichten.” Merckx: “Uiteraard stijgt de adrenaline wanneer je plots veel punten voor of achter komt. Op moeilijke en belangrijke momenten is die er altijd. Het komt er op aan rustig te blijven en vooral te blijven geloven in je eigen kracht en kwaliteiten. Dan kan je het tij doen keren.”

Details tijdens wedstrijden zijn belangrijk. Een scheidsrechter kan ook fouten maken. Een bal net wel of net niet raken: een foute beoordeling kan een wereld van verschil maken. Moet er bij de topmatchen zoals in het voetbal ook een videoref of VAR komen?

Leppens: “Arbiters zijn ook maar mensen en die kunnen fouten maken die grote gevolgen kunnen hebben. Dus iets als een video mogen gebruiken zou zeker geen nadeel zijn omdat het steeds belangrijker wordt en de verschillen tussen spelers kleiner worden.” Merckx: “Voor mij zou het mogen, want het gebeurt wel dat er discussiepunten zijn?”

De biljartsport mag dan ondertussen flitsender en boeiender zijn geworden om te beleven en naar te kijken, in “de boekskes” staat zelden leesvoer uit de biljartwereld. Volgt de paparazzi jullie niet? Of om eens extra in de kijker te komen: mist het biljarten geen figuur zoals bijvoorbeeld een Radja Naingolan? Moet je eens op de boot bij Gert Late Night?

Merckx: “Van sensatiepers, roddels in de media die me uit mijn lood slaan, daar heb ik nog geen last van gehad. Meer media-aandacht zou zeker mogen als het op een goede manier is gebracht.” Caudron: “Van paparazzi had ik gelukkig nooit last. Aanwezig zijn bij andere programma’s zou zeker leuk zijn om ons bekend te maken bij een breder publiek.” Leppens: “Het mag meer in de media, op welke manier ook. Mijn privé leven is niet zo dat er veel roddels moeten worden over geschreven. Maar ik kan mij voorstellen als de paparazzi je dagelijks op de hielen zitten dat vervelend is. Op de boot bij Gert Late Night zie ik zeker zitten, dat zou onze sport zeker ten goede komen. Ook in onze sport heb je kleurrijke figuren, ze zijn alleen minder gekend.”

Dit wereldbekertornooi in Blankenberge moet een hele verademing zijn. Een toptornooi in de achtertuin in plaats van – alweer – het vliegtuig nemen naar de andere kant van de wereld. Hoera dus, jullie kunnen ontspannen aan de tafel komen.

Caudron: “Vergeet niet dat de druk hier hoger is. In eigen land wordt er altijd meer van je verwacht. Maar inderdaad, het vele reizen is vermoeiend. Ik ging het eens na: de periode mei-augustus betekent voor mij vliegen naar Korea, Vietnam, Italië, Portugal (tweemaal), nog eens Korea en New York.” Merckx: “Ruw geschat zit ik toch zeker veertig dagen per jaar in het vliegtuig voor tornooien overal ter wereld. Na al die trips neem inderdaad liever niet het vliegtuig voor een ontspannende vakantie…” Leppens: “Deze organisatie in eigen land is ook goed om opnieuw de media wakker te schudden. België is al jaren toonaangevend in het mondiale biljarten. Internationaal zijn we nog altijd de top, daarom is het heel belangrijk nu een Wereldbekertornooi in Blankenberge te hebben.”

Zijn er tijdens wedstrijden storende factoren waar jullie een hekel aan hebben? Kan je een tegenstander manipuleren en wordt dat gedaan?

Caudron: “Het is eigenlijk de kunst om in je wedstrijd gefocust te blijven ongeacht wat er rond de tafel gebeurt. Bij sommige spelers is er al eens een kleine psychologische oorlog. Namen ga ik niet noemen. Door het gedrag komt dat storend over, je moet dat proberen te negeren.”

Stel dat je mag kiezen: je lukt een wereldrecord door in één beurt dertig punten te maken maar je verliest nog de partij of je wint de wereldbeker. Waar ga je voor?

Merckx: “De World Cup winnen, zeker weten.” Leppens: “Daar sluit ik me bij aan. Dan heb je het hele tornooi goed gepresteerd en niet enkel die ene beurt.” Caudron: “Het record staat momenteel op 28. Dat heb ik ooit geëvenaard maar toch verloor ik die partij tijdens de halve finale van het EK en dat voelde absoluut niet goed. Dus de World Cup winnen is toch beter.”

Het niveau blijft maar stijgen. Waar eindigt dat?

Leppens: “Tijdens de wedstrijden nu wordt er naar veertig punten gebiljart. In theorie kan het, maar of het in de praktijk ooit zal lukken die veertig punten in één beurt uit te spelen, wie zal het zeggen? Dat zal nog een tijdje duren, denk ik, maar ik zie dat ooit wel gebeuren.” Caudron: “Vorige eeuw werd al eens voorspeld dat er ooit een tijd zou komen dat er wedstrijden met twee moyenne zouden worden verloren. In het hedendaagse biljart is dat al lang geen uitzondering meer. De concurrentie is nu zeer groot en iedereen krikt zijn niveau omhoog. Maar waar de grens ligt, is niet te voorspellen.”

Corrigeer