“Engelsman en Fransman zwaar toegetakeld”

Eerste geweld op WK is een feit maar deze beruchte hooligan krijgt geen pasje voor openingsmatch

Het gevreesde eerste geweld op het WK in Rusland is een feit, een dag voor de eerste wedstrijd van het toernooi gespeeld wordt. Een Engelse voetbalfan is naar de politie gestapt omdat hij in dronken toestand zou zijn overvallen en in elkaar geslagen door vijf mannen, een Fransman werd ook zwaar toegetakeld. Dat melden Russische media.

De Engelse voetbalfan had veel gedronken en was zwaar onder invloed toen hij maandag in Moskou aangevallen werd door een groep van vijf Russische mannen, zo vertelde hij de politie. De vijf zouden de man in elkaar geslagen hebben en verplicht hebben om voor hen geld af te halen aan een geldautomaat met zijn bankkaart.

Volgens de politie was de man zo zwaar onder invloed dat hij zijn eigen naam niet meer kon spellen en dat hij ook niet meer wist of kon uitleggen hoeveel geld hij afgehaald had. Er kwam een tolk aan te pas voor de agenten om de man te begrijpen.

Zaterdag was Rusland ook al opgeschrikt door geweld. Twee homoseksuele Franse mannen werden toen zwaar in elkaar geslagen door twee andere mannen, die hen een lift gaven naar Sint-Petersburg. Een van hen liep daarbij ernstige schade op aan zijn hoofd en zijn hersenen en brak zijn kaakbeen. Hij zal vermoedelijk gehandicapt zijn voor de rest van zijn leven. De twee verdachten, 24 en 25 jaar oud, werden opgepakt.

De twee incidenten doen de vrees voor een gewelddadig WK groeien in Rusland. De ordediensten hebben aangekondigd een pak extra agenten in te zetten om incidenten te vermijden.

FIFA weigert beruchte Russische hooligan voor openingswedstrijd

De beruchte Russische voetbalsupporter Alexandre Chpryguine, betrokken bij de rellen in Marseille op het EK van 2016 waarna hij Frankrijk werd uitgezet, zal alvast niet aanwezig zijn tijdens de openingswedstrijd. Chpryguine kondigde woensdag op zijn Twitteraccount aan dat de FIFA hem had geweigerd een “supporterspaspoort” te bezorgen. Dat paspoort is verplicht om WK-matchen bij te wonen.

Chpryguine, de stichter van de Russische supportersfederatie, postte op Twitter een mail van de FIFA, waarin stond dat zijn Fan ID geweigerd werd. Dat document, met persoonlijke gegevens, moet - naast het ticket - aan de ingang van het stadion getoond worden. De Fan ID dient om supporters die in het verleden gewelddadig gedrag vertoonden, weg te houden van het WK. Een jaar geleden werd Chpryguine ook al de toegang geweigerd tot de eerste wedstrijd van de Confederations Cup.

Chpryguine, een notoir hooligan, kwam tijdens het EK 2016 in het nieuws, nadat hij samen met andere Russische ‘supporters’ in Marseille slaags geraakte met Engelsen. Chpryguine werd hierop het land uit gezet, om enkele dagen later terug te keren naar Frankrijk en de lokale autoriteiten uit te dagen met foto’s van zichzelf rond het stadion. De politie zette de amokmaker echter zonder pardon opnieuw op het vliegtuig richting Rusland.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees