Maak eens een hole-in-one tussen alpaca's

Maak eens een hole-in-one tussen alpaca's

De twee Zwevegemse landbouwbedrijven openen zondag hun deuren. Er opent een camping en er kan minigolf spelen bij alpaca's. Foto: eva

Zwevegem -

Landbouwers zetten zondag de deuren open om aan het grote publiek te bewijzen dat ze ‘schoon boeren’. Tegelijk tonen ze dat er op hun hoeve veel meer te beleven valt dan mensen denken. Want wat dacht je van een partijtje minigolf tussen alpaca's?

Voor de twee Zwevegemse landbouwbedrijven die zondag deelnemen aan de opendeurdag ‘Schoon Boeren’ is het niet eenmalig dat ze de deuren openen. Beide bedrijven zetten juist in op activiteiten om mensen te laten kennis maken met hun hoeve. Het Zwevegemse melkveebedrijf Renard - Lachat ontvangt al sinds enkele jaren scholen en groepen. En dat houdt meer in dan een rondleiding op het bedrijf. “Voor jong en oud is de leukste activiteit wellicht onze Alpacagolf”, zeggen Xavier en Leentje. “Dat is een partijtje minigolf spelen tussen onze schattige alpaca's, zoals boerengolf dus. Het kweken en verkopen van alpaca's is een kleinschalige nevenactiviteit voor ons. Het biedt wel een grote meerwaarde tijdens de bezoeken.”

Hoevetoerisme

Het veebedrijf Vanhemmens in Sint-Denijs start dan weer met hoevetoerisme. De renovatie van de hoeve ‘De Rode Duifhuize’ uit de jaren 1500 is bijna klaar. “Volgend jaar zijn de drie vakantiewoningen klaar. Eind deze week openen we onze camping dat tijdens de zomermaanden zal openen zijn”, zegt Johan Vanhemmens.

Op de opendeurdag van ‘Schoon Boeren’ kan er op de bedrijven kennis gemaakt worden met deze activiteiten. Ook wordt getoond dat ze elk op hun eigen manier zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Op boerderij Vanhemmens is dat onder meer door in te zetten op de korte keten. De gekweekte runderen worden verkocht in de hoeveslagerij van zoon Willem. Op hoeve Renard - Lachat gaat er veel aandacht naar het welzijn en het comfort van de koeien, zo wordt er gebruikgemaakt van een speciale melkrobot zodat er zo weinig mogelijk stress is voor de koeien. “We zijn tevreden dat we kunnen tonen dat het idee dat nog veel mensen hebben over boeren, totaal niet meer klopt met de realiteit” klinkt het.

Vijfde keer

De gemeente Zwevegem zorgt zondag voor een bewegwijzerde wandeling en fietstocht tussen de twee Zwevegemse bedrijven. Ook is er een pendelbusje voorzien.

Het is de vijfde keer dat de provincie West-Vlaanderen en Inagro de campagne ‘Schoon Boeren’ organiseert om de consument te laten kennismaken met duurzame landbouw in eigen streek. Naast de twee Zwevegemse bedrijven zijn er ook nog opendeurdagen bij vier andere landbouwbedrijven in Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk.

www.schoonboeren.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio