219 miljard ton per jaar

IJs op Zuidpool verdwijnt alsmaar sneller, zeeniveau stijgt: “Regeringen moeten kuststeden beschermen”

IJs op Zuidpool verdwijnt alsmaar sneller, zeeniveau stijgt: “Regeringen moeten kuststeden beschermen”

Illustratiebeeld. Foto: REUTERS

Het ijs op Antarctica smelt veel sneller dan verwacht. Waar dat tussen 1992 tot 2012 in doorsnede zowat 76 miljard ton per jaar was, bedroeg dat tussen 2012 en 2017 gemiddeld 219 miljard ton per jaar of bijna drie keer zoveel. Door dat smeltende ijs steeg het zeeniveau met 7,6 mm, aldus een nieuw onderzoek onder leiding van Andrew Shepherd van de Universiteit van Leeds. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Nature. De wetenschappers manen regeringen wereldwijd aan om kustgebieden op korte termijn te beschermen.

“Volgens onze analyses is het de laatste tien jaar tot een versnelling van het massaverlies op Antarctica gekomen”, schreef Shepherd. Het meest zuidelijke continent draagt tegenwoordig meer bij tot de stijging van de zeespiegel dan ooit tevoren in de laatste 25 jaar. Als alle ijs op Antarctica zou smelten, zou het wereldwijde zeeniveau met 58 meter stijgen. “Het moet voor onze regeringen, die we vertrouwen, een aanleiding zijn om onze kuststeden en -gemeenten te beschermen”, aldus Shepherd.

“Enkele van de veranderingen waarmee Antarctica geconfronteerd is, zijn reeds onomkeerbaar zoals het verlies van enkele gebieden schelfijs. Maar er is veel dat wij kunnen verhinderen of terugschroeven”, meent Martin Siegert van het Imperial College London.

In totaal 84 wetenschappers van 44 internationale organisaties voegden 24 op satellietwaarnemingen gebaseerde schattingen van ijsmassa samen, om het verlies aan ijs te berekenen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S