Roofvogel werd twee weken geleden door brandweer gered van toren Onze-Lieve-Vrouwkerk

Slechtvalk die in kerktoren hing slaat vleugels weer uit na reddingsoperatie

De slechtvalk werd woensdag vrijgelaten door Manu De Hauwere van het Fonds voor Instandhouding van de roofvogels vanop de toren van de kerk. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

De jonge slechtvalk die twee weken geleden door de brandweer werd gered van een toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas, is woensdag opnieuw gezond en wel vrijgelaten. De roofvogel was met de ring aan zijn poot blijven haken aan een lei.

 

De reddingsoperatie van de twee maanden oude slechtvalk ligt bij de brandweermannen van het RED-klimteam van de Hulpverleningszone Waasland nog vers in het geheugen. Een buurtbewoner van het Onze-Lieve-Vrouwplein had op 30 mei gezien dat de jonge roofvogel gewond aan een van de torens van de kerk hing, en had de hulpdiensten verwittigd. Die konden na een huzarenstukje op grote hoogte dat twee uur duurde de slechtvalk uiteindelijk uit zijn netelige positie bevrijden.“De vogel was samen met drie anderen jongen uit onze nestkast helemaal boven in de toren gevlogen”, legt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen uit. “Op een bepaald moment is het dier met de ring die rond zijn poot zit achter een leisteen blijven haken en kwam het klem te zitten. We zijn de brandweer heel dankbaar dat ze het dier hebben kunnen bevrijden.”

De roofvogel werd met een gekneusde poot en verwondingen aan zijn vleugels overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Kieldrecht. Daar werd hij twee weken lang verzorgd en geobserveerd. Woensdag was de tijd rijp om de slechtvalk opnieuw de lucht in te sturen. Dat gebeurde vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk door Manu De Hauwere, voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van de Roofvogels (FIR). “Tijdens zijn verblijf in het opvangcentrum had de vogel aangetoond dat hij opnieuw goed kon vliegen”, zegt Jan Rodts. “We wilden daarom niet te lang wachten om hem opnieuw vrij te laten. De slechtvalk is nog jong en zit samen met de drie anderen jongen uit het nest nog steeds in een leerproces. De ouders zijn de jonge vogels volop aan het opleiden. Hoe sneller we de slechtvalk opnieuw konden uitzetten, hoe meer hij daar nog van kan meepikken. Een van de vaardigheden die de jongen wordt aangeleerd is onder meer het grijpen van een prooi. De ouders laten daarbij al vliegend een prooi vallen, die de jongen dan zelf uit de lucht moeten plukken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees