Verwaarloosde kapel is in oude glorie hersteld door groep vrijwilligers

Verwaarloosde kapel is in oude glorie hersteld door groep vrijwilligers

Voor- en nabeeld van de Vliegenierskapel. Foto: KRV

Diksmuide -

Een aantal vrijwilligers hebben de Vliegenierskapel in Kaaskerke opgekuist. De herinneringskapel staat er al jaren verwaarloosd en verwilderd bij. Auteur André Gysel lanceerde onlangs nog een oproep om het monumentje onder handen te nemen. Die is blijkbaar niet in dovemansoren gevallen. Aanvankelijk was niet bekend wie de kapel onder handen nam, maar nu blijkt het initiatief uit te gaan van de leden van de Facebookgroep ‘Vriendenrkring Wereldoorlog 1914’.

Auteur André Gysel publiceerde onlangs een boek over Willy Coppens die tijdens de Eerste Wereldoorlog actief was als piloot. Het boek is gebaseerd op een publicatie van Coppens zelf, die dateert uit 1932. André Gysel voegde er nu wel zo'n 150 foto’s met commentaar aan toe.

“Een van de collega-piloten van Willy Coppens was Paul de Goussencourt”, vertelt de auteur. “Toen die in mei 1917 over Diksmuide vloog om een luchtfoto te maken van de bezette stad, werd zijn traag vliegend toestel door de Duitse luchtafweer in brand geschoten. Hij stortte neer in Kaaskerke, niet ver van waar zich nu camping IJzerhoeve bevindt.”

Herinnering levendig houden

“Na de oorlog kochten de ouders van Paul de Goussencourt enkele hectaren grond in de onmiddellijke omgeving van waar het vliegtuig crashte. Ze bouwden er in de jaren twintig van vorige eeuw een herdenkingskapel, die nu gekend is als de Vliegenierskapel. Zo willen de ouders de herinneringen aan hun zoon levendig houden”, vertelt André Gysel.

In de jaren tachtig verkocht de familie de Goussencourt het grootste gedeelte van de landbouwgrond rond de kapel. De kapel en de toegangsweg vanaf de Kapellestraat hield ze in haar bezit.

De Vliegenierskapel is intussen een beschermd monument, maar vandalen ontzien het gebouwtje niet. De mooie brandglasramen zijn gestolen en de kapel zelf heeft een flinke onderhoudsbeurt nodig.

“Naar aanleiding van alle activiteiten rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog was beloofd om de kapel te laten restaureren”, zegt auteur André Gysel nog. “Vier jaar later er is nog niets gebeurd”, zo klonk het onlangs nog. “De Vliegenierskapel is een ruïne en daarrond is het een echte wildernis”, aldus Gysel, die de stad en de familie de Goussencourt opriep om de handen uit de mouwen te steken en de kapel van de ondergang te redden.

Niet op privégrond

Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk wie de kapel in ere herstelde. “Ik stel vast dat de Vliegenierskapel van alle begroeiing ontdaan is en dat de site opgeruimd is”, vertelde burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Wie dat precies gedaan heeft, weet ik niet. Het waren in ieder geval niet de mensen van de stedelijke groendienst. Wij werken niet op privégrond zonder voorafgaand akkoord.”

Intussen is bekendgeraakt dat WIlliam Bulcke, Katleen Cierpial en andere vrijwilligers van de Facebookgroep ‘Vriendenkring Wereldoorlog 1914’ de kapel onder handen namen.

Corrigeer

MEER NIEUWS