Zeldzame vaas ligt jaren op zolder onder het stof, maar gaat nu voor miljoenen euro’s onder de hamer

Zeldzame vaas ligt jaren op zolder onder het stof, maar gaat voor miljoenen euro’s onder de hamer Video: Reuters

Een Fransman ontdekte onlangs een échte schat op zolder toen hij in een schoenendoos een prachtige Chinese vaas vond. Aangekomen bij veilinghuis Sotheby’s in Parijs, bleek dat de vaas in de 18de eeuw werd vervaardigd en dat ze de enige in haar soort is. Het zeldzame stuk wisselde dinsdag voor 19 miljoen euro van eigenaar, een bedrag dat twintig maal hoger lag dan de geschatte prijs van de unieke vaas.

Een nobele Franse onbekende ontdekte de Chinese vaas samen met enkele andere stukken per toeval tijdens het opkuisen van een zolder van een huis op het Franse platteland. “De eigenaar nam eerst een trein, daarna een metro en wandelde hier plots binnen met een schoenendoos”, aldus Olivier Valmier, een expert van Aziatische kunst bij veilinghuis Sotheby’s in Parijs. “De vaas was in krantenpapier gewikkeld ter bescherming.”

Toen de vaas tevoorschijn werd getoverd, vielen de monden van alle medewerkers van het veilinghuis open. “We waren allemaal verbijsterd. Maar we gingen snel aan de slag om de echtheid van de vaas - die officieel niet bestond en dus werd herontdekt - te achterhalen.” Al snel bleek dat de vaas gemaakt werd voor keizer Qianlong, die van 1735 tot 1796 regeerde over het uitgestrekte Chinese rijk en de zesde keizer van de Qing-dynastie was.

Oorspronkelijk dachten de experts dat de unieke vaas die is beschilderd met Westerse en Oosterse technieken, tussen de 500.000 en 700.000 euro zou opleveren. Het zeldzame stuk ging echter voor een astronomisch bedrag onder de hamer en vestigde bijna een record. Enkel een porseleinen kom uit de Qing-dynastie werd voor meer geld verkocht en wisselde in Hongkong voor 30 miljoen euro van eigenaar.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees