Laatste woord is nu aan voorzitter gemeenteraad, al staat die niet te springen

Raadzaal te religieus? Zo lost burgemeester dat op

Raadzaal te religieus? Zo lost burgemeester dat op

Burgemeester Frank Bruggeman voor het stilaan beruchte glasraam en de plant die verder onheil moet vermijden. Foto: svg

Zelzate -

Al enkele weken verhit de verhuis van de gemeenteraad van de raadzaal in het gemeentehuis naar een zaal in cultuurhuis 't Klooster de gemoederen. Met een filmpje op Facebook zet burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) de zaken nog eens op scherp.

Het filmpje werd al meer dan vijfduizend keer bekeken. Het toont onder meer dat de raadzaal van het gemeentehuis ondertussen een bouwwerf is. Nochtans moet daar op 25 juni de volgende gemeenteraad plaatsvinden. Dat kreeg de oppositie voor elkaar door gebruik te maken van een tijdelijke meerderheid in de gemeenteraad.

Religieus symbool

“De gemeenteraad nam volgens mij de verkeerde beslissing om opnieuw naar de raadzaal te willen verhuizen”, zegt Bruggeman. “Het is praktisch onhaalbaar en niet wenselijk. De eerste verhuis en de aanpassingen aan de nieuwe vergaderzaal kostten samen ongeveer 200.000 euro. Een nieuwe verhuis betekent de belastingbetaler nodeloos op kosten jagen.”

De oppositie voert volgens de burgemeester aan dat de zaal in 't Klooster te klein en te warm is. “Maar vooral de aanwezigheid van een glasraam met de beeltenis van Jezus, een religieus symbool, stuit hen tegen de borst.” Bruggeman lost dat probleem in het filmpje ostentatief op door een plant voor het bewuste raam te schuiven. “Ik ga aan de voorzitter van de gemeenteraad vragen om de volgende gemeenteraad toch te laten doorgaan in 't Klooster. Laat ons dan, meerderheid en oppositie, tot een oplossing proberen te komen.”

De oppositie is niet onder de indruk. “Dat hij het kostenplaatje eens aan ons voorlegt op de gemeenteraad”, zegt Brent Meuleman (SP.A). “Hij maakt er een karikatuur van om de grond van de zaak niet te hoeven te bespreken: de werken in de raadzaal. Die kaderen in de integratie van de OCMW-diensten in de gemeentediensten. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen zes jaar vooral veel gebouwen verkocht om te besparen. Tot ze ineens vaststelde dat er te weinig ruimte was. De aankoop van 't Klooster was in die optiek een trendbreuk. De bedoeling was, naar men zei, om er een cultuurtempel van te maken. Maar zodra de aankoop een feit was, startten de werken in de raadzaal en moest de gemeenteraad naar 't Klooster verhuizen. Toen werd duidelijk dat het van meet af aan de bedoeling was om de raadzaal om te vormen tot kantoren. De burgemeester heeft zijn zin gedaan. Achter de rug van de gemeenteraadsleden, waardoor wij nu met onze rug tegen de muur staan.”

Slecht voor imago

Martin Acke, voorzitter van de gemeenteraad, heeft nu de sleutel in handen. “De burgemeester laat mij nu de kastanjes uit het vuur halen”, zegt hij. “Dat vind ik heel flauw van hem.” Een oplossing is volgens Acke niet zo simpel. “Ik begrijp de zet van de oppositie, maar heb er weinig begrip voor. Een verhuis naar de raadzaal acht ik niet mogelijk wegens de verbouwingswerken. Anderzijds is het voor mij geen optie om een democratisch genomen beslissing van de gemeenteraad zomaar naast mij neer te leggen. Eén ding is zeker: dit schouwspel is belabberd voor het imago van Zelzate.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees