Over kinderen in gesloten centra

Raad van Europa tikt Francken opnieuw op de vingers, staatssecretaris verdedigt zich meteen

Raad van Europa tikt Francken opnieuw op de vingers, staatssecretaris verdedigt zich meteen

Foto: BELGA

De Raad van Europa tikt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opnieuw op de vingers voor zijn plannen om illegale migrantengezinnen met kinderen – als laatste redmiddel – in gesloten wooneenheden onder te brengen. “Zelfs in gepaste materiële omstandigheden en voor korte duur is opsluiting nooit in het belang van het kind”, schrijft mensenrechtencommissaris Dunja Mijatovic in een brief aan de staatssecretaris. Francken heeft Mijatovic intussen van repliek gediend.

De toenmalige regering besliste een tiental jaar geleden dat families met kinderen die illegaal in ons land zijn, niet meer opgesloten zouden worden in een gesloten centrum, na meerdere veroordelingen voor het schenden van het Europees mensenrechtenverdrag. Ze moesten worden ondergebracht in wooneenheden in afwachting van hun terugkeer naar het land van herkomst.

Maar omdat dat systeem niet waterdicht zou zijn – gezinnen verdwijnen van de radar nog voor ze worden uitgewezen – besliste de huidige regering om wooneenheden te voorzien binnen het gesloten terugkeercentrum 127bis in Steenokkerzeel, zij het enkel als laatste redmiddel en voor korte duur.

Raad van Europa tikt Francken opnieuw op de vingers, staatssecretaris verdedigt zich meteen
Steenokkerzeel 127bis. Foto: BELGA

In een brief aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Dunja Mijatovic zich daar erg kritisch over uit. “Men heeft mij laten weten dat de nieuwe gesloten units voor gezinnen met kinderen in de buurt van de luchthaven van Zaventem af zijn, en dat families er in de zeer nabije toekomst opgesloten kunnen worden. Kinderen mogen nooit opgesloten worden wegens hun migratiestatus, of die van hun ouders”, zegt ze.

Raad van Europa tikt Francken opnieuw op de vingers, staatssecretaris verdedigt zich meteen
Steenokkerzeel 127bis. Foto: BELGA

De mensenrechtencommissaris wijst er ook op dat de regeling ingaat tegen het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat zegt dat minderjarigen als laatste redmiddel opgesloten kunnen worden in het kader van jeugdcriminaliteit, maar dat is niet van toepassing in geval van migratie, stelt Mijatovic.

Ze spoort de staatssecretaris aan om “meer in te zetten op het verbeteren van de alternatieven, in plaats van gesloten instellingen opnieuw te introduceren”. “België heeft het laatste decennium geïnvesteerd in de ontwikkeling van die alternatieven en is zo een referentieland geworden op dit gebied. Ik spoor uw autoriteiten aan om op dit pad verder te gaan en niet terug te keren naar het verleden en de bescherming van kinderrechten in gevaar te brengen.”

Nog geen antwoord

De brief is verstuurd op 5 juni. De Raad heeft naar eigen zeggen nog geen antwoord van de staatssecretaris ontvangen. Francken stuurde woensdag zijn antwoord naar Mijatovic, zo laat de staatssecretaris donderdagochtend weten op Twitter. Daarin bevestigt hij dat de betrokken wooneenheden in de zomer van 2018 in gebruik zullen worden genomen.

“Deze eenheden zijn bestemd om families onder te brengen die illegaal op het Belgische grondgebied verblijven en manifest weigeren om terug te keren naar hun land van herkomst, en slechts nadat alle binnenlandse procedures zijn uitgeput.” De plaatsing van families in de wooneenheden komt er pas aan het einde van een “uitgebreid watervalsysteem” met “een hele reeks aan alternatieven”.

Daarnaast hamert Francken erop dat families met kinderen onder de Belgische wetgeving bovendien alleen “voor een korte periode en in een omgeving aangepast aan hun noden” kunnen worden vastgehouden. “Bij het nemen van een dergelijke beslissing wordt altijd rekening gehouden met de belangen van het kind”, zegt de N-VA’er. Hij benadrukt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet gekant is tegen de detentie van kinderen als de maatregel conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gebeurt.

Tot slot wijst de staatssecretaris erop dat ook “andere lidstaten van de EU families met kinderen die illegaal in het land verblijven, van hun vrijheid beroven”.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Raad van Europa Francken op de vingers tikt. Mijatovic’ voorganger schreef de staatssecretaris eind 2016 al een brief waarin hij Francken aanspoorde zijn beslissing te heroverwegen. Ook binnen de Kamer veroorzaken de gesloten woonunits in 127bis nog debat. Oppositiepartijen Groen, PS en Ecolo willen een verbod op het opsluiten van minderjarige vreemdelingen, maar de meerderheid verwerpt dat. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken organiseert binnenkort wel hoorzittingen over het onderwerp, en de leden brengen op 22 juni een bezoek aan de nieuwe wooneenheden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees