ANALYSE. Kustploeg domineert Belgisch basketbal als nooit tevoren: 7 titels en 6 keer de beker op een rij

ANALYSE. Kustploeg domineert Belgisch basketbal als nooit tevoren: 7 titels en 6 keer de beker op een rij

Foto: BELGA

Het doek is gevallen over de campagne 2017-2018 in de EuroMillions League. Oostende domineerde weer en realiseerde een zevende opeenvolgende landstitel. Het stelde het eigen record en dat van Semailles, Antwerpse en Racing Mechelen meteen scherper. Coach Dario Gjergja verbeterde bovendien het record van Lucien Van Kersschaever die met Racing Mechelen zes keer op een rij kampioen van België werd. En zo klopt de voorspelling van Van Kers, die voor de play-offs de acht ploegen analyseerde, helemaal. “Niemand kan dit Oostende van de titel houden,” zei de Belgische basketballegende.

Dat Oostende de finale van de play-offs met 3-0 en dus met een sweep won, is enerzijds indrukwekkend en anderzijds verontrustend. De kustploeg, in de reguliere fase goed voor 21 overwinningen op een rij, verloor immers geen enkele keer in de play-offs. Het machtige Charleroi, Bergen en Okapi Aalstar blijven achterop hinken en op dit moment lijkt enkel het jonge Antwerp Giants de aansluiting met Oostende te maken. In de finale misten de Sinjoren echter ervaring en body. Oostende deed het Belgisch zelfs beter dan de vorige campagne en won de triple (Supercup, Beker van België en landstitel). Enkel Europees deed het een stap achteruit. De tweede ronde van de Champions League werd niet bereikt en in de FIBA Europe Cup werd het in de 1/8ste finales uitgeschakeld.

De Belgische dominantie van Oostende is superieur. Sinds 2012 won het 7 titels en 6 keer de Beker van België op een rij. Ook in de individuele referenda was het prijs. Jean Salumu werd Belgische Speler van het Jaar en de eerste Belg die tot MVP (alle nationaliteiten) werd uitgeroepen. Dario Gjergja werd voor de derde keer verkozen tot Coach van het Jaar. De Kroaat had het voor het seizoen ook verstandig aangepakt en nestelde zijn team in de rol van underdog. Telenet verliet immers als hoofdsponsor de kustploeg en trok naar Antwerpen. Charleroi kreeg een financiële injectie en Gjergja legde de favorietenrol in de Lotto Arena en de Spiroudôme.

Telenet bleef echter nog co-sponsor van Oostende en de marketingcel deed het slim en vond voor de drie competities (EuroMillions League, Belgische Cup en Europa) drie verschillende hoofdsponsors. Dat Oostende een jonge ploeg is, is echter niet correct. Djordjevic (35), Kuridza (31), Salumu (28), Mihailovic (27) en Mwema (28) zorgden voor veel ervaring. De nieuwe buitenlanders als Myers, Jekiri en Fieler waren een schot in de roos. Salumu trekt wel naar het buitenland, maar als de kern intact blijft, verstandig wordt aangevuld en het talent Lambrecht (20 jaar, 2m10) eindelijk zijn kans krijgt, blijft Oostende ook volgend seizoen de favoriet. Aan vooral Charleroi en een ietwat meer ervaren Antwerp Giants om de hegemonie van de kustploeg te doorbreken. Afspraak op 22 september (Supercup) en 28 september (start EuroMillions League).

Nieuw grand-cru jaar voor Oostende: #7forhistory

*Sinds 2013 7 titels en 6 keer Beker van België

*Geen enkele andere basketbalploeg won 7 titels op een rij

*Coach Dario Gjergja verbetert met 7 titels op rij record Lucien Van Kersschaever

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.