“Hartelijk” gesprek tussen Franse president Macron en Italiaanse premier Conte over vluchtelingschip Aquarius

“Hartelijk” gesprek tussen Franse president Macron en Italiaanse premier Conte over vluchtelingschip Aquarius

Foto: AP

De Franse president Emmanuel Macron heeft in de nacht van woensdag op donderdag een “hartelijk gesprek” gevoerd met de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Dat heeft de Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau gezegd. Tussen beide landen woedt een polemiek nadat Rome het “vluchtelingenschip” Aquarius met 629 migranten aan boord toegang tot Italiaanse havens weigerde.

“Emmanuel Macron en Giuseppe Conte hebben afgelopen nacht een hartelijk gesprek over de telefoon gevoerd”, zei de bewindsvrouw tegen radiostation Europe 1. “Wij wensen dat Giuseppe Conte komt”, voegde ze eraan toe omtrent het voor vrijdag voorziene bezoek van de Italiaanse regeringsleider aan Parijs. Rome dreigt ermee dat te annuleren indien Parijs geen excuses aanbiedt voor uitlatingen die in Italië in slechte aarde zijn gevallen.

Macron gewaagde dinsdag van “cynisme en onverantwoordelijkheid” vanwege de Italiaanse regering. “Wij moeten praten met Italië, het is een grote partner, het is een groot buurland. De president en Giuseppe Conte hebben elkaar kort gezien op de G7 in Canada. Het was interessant, nuttig dat ze elkaar langer zien”, zei Nathalie Loiseau.

“Hartelijk” gesprek tussen Franse president Macron en Italiaanse premier Conte over vluchtelingschip Aquarius
Emmanuel Macron en Giuseppe Conte. Foto: AFP

“Niemand moet lessen geven aan een andere”, zei de minister desgevraagd naar de uitlatingen van Macron. “Er zijn ook Italiaanse uitlatingen omtrent Frankrijk die te betreuren zijn.”

“Maar laat ons deze polemieken achter ons laten”, vervolgde Loiseau. “Frankrijk is het land dat vorig jaar een recordaantal asielaanvragen heeft gekend, het is het op een na grootste land van de Europese Unie wat betreft asielaanvragen, in het bijzonder inzake herlokalisaties uit Griekenland en Italië.”

“Wij nemen ons deel en wij werken uitgebreid samen met Italië”, beklemtoonde de Franse politica. “Wij proberen met Italië Libië te stabiliseren. Wij zullen in Niger en Tsjaad asielzoekers zoeken om te vermijden dat zij de Middellandse Zee oversteken.”

“Wij doen veel, maar het is waar: Europa moet meer en beter doen om Italië te helpen”, vond Nathalie Loiseau.

“Hartelijk” gesprek tussen Franse president Macron en Italiaanse premier Conte over vluchtelingschip Aquarius
Luigi Di Maio Foto: EPA-EFE

Verontschuldigingen van Frankrijk

Italië had aanvankelijk gewaarschuwd dat het niet op zijn stappen zou terugkeren zolang Frankrijk geen verontschuldigingen aanbood na uitlatingen over de weigering van Rome om het “vluchtelingenschip” Aquarius te laten aanmeren in een Italiaanse haven. Dat zei de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio donderdag.

“Zolang er geen excuses komen” van de Franse president Emmanuel Macron, “komen wij niet op onze stappen terug”, zei Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, aanvankelijk op radiostation RTL 102,5.

“De tijd waarin men kon denken Italië te misleiden is voorbij”, voegde Di Maio, geciteerd door het Italiaanse persbureau Agi, eraan toe.

Toch naar Parijs

Toch gaat de Italiaanse premier Giuseppe Conte vrijdag zoals gepland naar Parijs. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

De voorbije dagen was er vanuit Rome mee gedreigd dat het bezoek in het water zou vallen indien er uit Parijs geen excuses kwamen omtrent Franse uitlatingen over de Italiaanse weigering om het “vluchtelingenschip” Aquarius in een Ialiaanse haven te laten aanmeren.

Het Elysée heeft bevestigd dat Conte wel degelijk naar Parijs afreist.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees