Tommelein: “Nieuwe Europese doelstelling hernieuwbare energie is haalbaar als we er samen voor gaan”

Tommelein: “Nieuwe Europese doelstelling hernieuwbare energie is haalbaar als we er samen voor gaan”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) Foto: Photo News

Brussel -

Het aandeel van hernieuwbare energie moet in de Europese Unie tegen 2030 toegenomen zijn tot 32 procent. Daarover hebben de onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees parlement en de Europese Commissie donderdagochtend een akkoord bereikt.

De doelstelling ligt 5 procentpunten hoger dan oorspronkelijk gepland. Het akkoord van de onderhandelaars moet nu nog bekrachtigd worden door de lidstaten en het Europees parlement. “Wij hopen dat ons land bij de stemming in de Raad (de EU-instelling waarin de lidstaten zetelen, nvdr) alsnog het bereikte akkoord mee goedkeurt en niet langer langs de verkeerde kant van de geschiedenis blijft staan”, klinkt het bij Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a).

Het aandeel hernieuwbare energie (uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa) in de EU bedraagt momenteel ongeveer 17 procent. De uitbouw moet helpen om de EU-klimaatdoelstellingen te halen. Tegen 2030 zou de uitstoot van CO2 40 procent onder het niveau van 1990 moeten liggen.

“Deal!”

“Deal!”, tweette eurocommissaris voor Klimaat Miguel Arias Canete donderdagochtend. “Hernieuwbare energie is goed voor Europa en vandaag is Europa ook goed in hernieuwbaren. Dit akkoord is een felbevochten zege voor onze inspanningen om het echte potentieel van de Europese transitie naar propere energie te benutten.”

Het Climate Action Network is ondanks de verhoging ontgoocheld. “Er is veel meer ambitie nodig” om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen, klinkt het. Volgens de milieuorganisatie worden de mogelijke rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming niet voldoende ernstig genomen. Ook Greenpeace had op meer gehoopt.

Nog volgens het akkoord zal palmolie als biobrandstof vanaf 2023 worden uitgefaseerd. Voor huishoudens wordt het makkelijker zelf energie op te wekken.

“Haalbaar als alle landen er samen voor gaan”

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is de nieuwe doelstelling “haalbaar als alle landen er samen voor gaan”. Dat zegt hij in een reactie aan Belga.

“Persoonlijk denk ik dat dit haalbaar is als alle landen er samen voor gaan”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Ik zal met een ambitieus plan naar de Vlaamse regering gaan over hoe en hoeveel Vlaanderen kan bijdragen om die doelstelling met Europa te halen”, klinkt het.

Donderdag kopte de krant De Standaard nog dat Vlaanderen de ambitieuzere doelstellingen rond hernieuwbare energie zou blokkeren. Iets wat Vlaams minister-president Geert Bourgeois meteen nuanceerde. “We zijn zeer ambitieus en we blokkeren niets”, aldus Bourgeois. De Vlaamse regeringsleider vindt wel dat de plannen “haalbaar, betaalbaar en realistisch” moeten zijn.

“Niet langs de zijlijn blijven staan”

Als het van Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en energiespecialist van Open Vld, afhangt, moeten België en Vlaanderen “meer ambitie tonen en niet langs de zijlijn blijven staan”. “We mogen in dit debat niet in één naam genoemd worden met landen die klimaatsceptisch zijn, landen die nog volop afhankelijk zijn van steenkool en dat willen blijven”, klinkt het.

Volgens Schiltz moet de verhoogde Europese doelstelling een signaal zijn om “vollenbak” in te zetten op hernieuwbare energie. “Open Vld zal niet een remmende factor zijn. We zijn goed op weg. We hebben onze doelen binnen bereik, maar we moeten wel doorpakken. Dit moet ook het standpunt zijn uit de mond van al onze ministers op internationaal niveau: België steunt de ambitie voor 32%, ze zal de doelstellingen halen en houdt vast aan de kernuitstap”.

“Steenkool-Vlaanderen van N-VA haalt slag niet thuis”

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) is tevreden dat “het Steenkool-Vlaanderen van N-VA zijn slag niet heeft thuisgehaald”. Zo reageert ze op de afspraak die onderhandelaars van de Europese regeringen en het Europees Parlement hebben bereikt.

“In plaats van de 27 procent hernieuwbare energie tegen 2030, waar Vlaanderen samen met de steen- en bruinkoollanden uit Oost-Europa voor gevochten heeft, hebben we nu gelukkig een akkoord rond een bindende doelstelling van 32 procent”, reageert Van Brempt. De sociaaldemocrate, die de energiedossiers binnen haar Europese fractie coördineert, had graag nog meer ambitie gezien, maar spreekt niettemin van “een grote stap vooruit”. Ze merkt ook op dat de doelstelling nog opgetild kan worden.

Sp.a kloeg donderdagochtend nog aan dat de Vlaamse regering in de onderhandelingen op de rem stond. Dat er toch een akkoord is bereikt, toont volgens Van Brempt dat “België steeds minder kan wegen op het Europese beleid door de tegendraadse houding van N-VA in heel wat Europese dossiers”. Onder de lidstaten was er immers geen blokkeringsminderheid en zo kon België niet wegen op het eindresultaat, merkt ze op. “Het Steenkool-Vlaanderen van de regering Bourgeois heeft zichzelf op het Europese toneel volledig buitenspel gezet.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees