Camera's met nummerplaatherkenning moeten in- en uitrijden vlotter laten verlopen

Volgend jaar ondergronds parkeren zonder ticketje

Volgend jaar ondergronds parkeren zonder ticketje

In- en uitrijden moet dankzij het nieuwe systeem vlotter verlopen Foto: X

Gent - Ondergronds parkeren in Gent gebeur vanaf volgend jaar zonder ticketjes. In de garagesvan het stedelijk parkeerbedrijf worden camera's met nummerplaatherkenning geplaatst. Na de boodschappen of de theatervoorstelling moet je gewoon je nummerplaat ingeven aan de betaalautomaat.

De huidige appartuur in de parkings van het Mobiliteitsbedrijf Stad Gent is meer dan 10 jaar oud en aan vernieuwing toe. De stad gaat een nieuwe raamovereenkomst sluiten. Die omvat de plaatsing en het onderhoud van de slagbomen, de betaalautomaten en de ANPR-camera's.

Momenteel werken de garages nog op de klassieke manier: ticketje nemen bij het binnen rijden, en vlak voor het verlaten van de parking betalen aan de hand van het ticket. Met verloren ticketjes of eindeloos lang zoeken in de handtas vaak tot gevolg. Vanaf 2019 wordt dat anders. Een ANPR-camera leest de nummerplaat van de auto die de parking inrijdt. Stoppen voor een ticket is niet nodig. Om de parking te verlaten, tikt de bestuurder aan de betaalautomaat de nummerplaat in. De parkeertijd wordt verrekend en hij kan de parking uitrijden. Aan de uitrit staat nog zo'n ANPR-camera die "ziet" dat er betaald is. In de toekomst zal het misschien mogelijk zijn om met de smartphone te betalen, dan moet je ook niet meer op zoek naar een betaalautomaat.

Omdat er geen handelingen meer gedaan moeten worden met ticketjes, zou in- en uitrijden vlotter moeten verlopen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio