"Dieven kiezen de weg van de minste weerstand"

Inbraakgolf jeugdlokalen gaat door: nu ook KLJ-jongens Hijfte slachtoffer

Lochristi - De inbraakgolf bij jeugdhuizen- en verenigingen in Groot -Lochristi deint verder uit: de voorbije nacht was nu ook de KLJ Hijfte het slachtoffer. Op de speelplaats van de lokale kleuterschool aan Hijfte-Center 33 forceerden dieven de deur van het lokaal. Na KSA Zaffelare, Jeugdhuis De Beeste in Zaffelare en de Chiro van Beervelde de vierde inbraak binnen de week. "Een grote kans dat het in zo'n korte periode om dezelfde daders gaat, al hebben we daar geen bewijzen van", reageert waarnemend korpschef van Regio Puyenbroeck, Koen Van Poucke, "Men kiest nu eenmaal de weg van de minste weerstand bij het plegen van inbraken. In veel gevallen is de schade die men aanricht groter dan de buit, wat natuurlijk de inbraak niet rechtvaardigt."

Bij KSA Zaffelare werd een raam uit de omkadering gehaald, bij De Beeste werd net als in Hijfte een deur geforceerd. Ook bij Chiro Beervelde eenzelfde verhaal, al probeerde men daar ook via een raam binnen te geraken. "In dat kader kunnen we niet genoeg benadrukken en blijven herhalen om zelf genoeg maatregelen te nemen en om diefstalpreventieadvies in te winnen", vertelt de korpschef. "De politiezone komt dat bij wie dat wil gratis thuis geven, een telefoontje of een mail volstaat voor een afspraak. Jammer genoeg worden de mensen meestal pas wakker geschud na de feiten. Ook infoavonden over diefstalpreventie lokken vaak niet de grote massa, al kan het een boel interessante tips opleveren om één en ander te voorkomen."

De Politiezone Regio Puyenbroeck beklemtoont ook nog eens dat men bij verdachte handelingen van personen of merkwaardige feiten die opvallen in een bepaalde buurt met een gerust hart contact kan opnemen met het nummer 101. "Beter een keer te veel dan te weinig", klinkt het. In het kader van de feiten van de voorbije week voorziet de politiezone ook in extra-toezicht tijdens de gebruikelijke patrouilles. Jeugdlokalen en -huizen liggen nogal vaak afgelegen, en ontsnappen daarom nogal makkelijk aan sociale controle. 

Bij de jeugdbewegingen zelf heerst op dit moment vooral verslagenheid, dat (onder meer) hun zuurverdiende centen die ze met veel idealisme en acties bij elkaar haalden, op een onrechtmatige manier verdwijnen. Ook jeugdschepen Sandro Di Nunzio (Open VLD) noemt het op de sociale media "Een zeer kwalijke zaak", en vraagt om alert te zijn. 

Wie tips of info kan geven over verdachte feiten in de buurt van de genoemde locaties, kan terecht bij Politiezone Regio Puyenbroeck, op 09 310 33 00, ofwww.lokalepolitie.be/5416/contact . Ook hier: liever een keer te veel, dan een keer te weinig. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio