Joeri en Tycho Van den Brande trekken samen naar de kiezer

Vader en 17-jarige zoon samen op Groen-lijst: ”En toch hebben we soms discussies”

Vader en 17-jarige zoon samen op Groen-lijst: ”En toch hebben we soms discussies”

Joeri en Tycho trekken samen naar de kiezer voor Groen. Foto: pvw

Zemst -

Groen Zemst stelde zopas het eerste deel van de kandidatenlijst voor waarmee de partij op 14 oktober naar de kiezer trekt. Opvallend naam daarbij is die van Tycho Van den Brande. Zoon van lijsttrekker Joeri en met 17 lentes de jongste kandidaat in Zemst.

Groen heeft in Zemst een eerste groep kandidaten voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Nieuwkomer Joeri Van den Brande uit Eppegem was in januari al aangekondigd als lijsttrekker. Hij krijgt meteen gezelschap van zijn zoon Tycho, 17 jaar en met voorsprong de jongste naam op de lijst.

“We gaan resoluut voor zachte mobiliteit, een klimaatneutraal Zemst en levendige en leefbare dorpskernen.”, zegt Joeri Van den Brande.

De jeugd wordt steeds mondiger en dat laat zich ook voelen tijdens deze verkiezingsstrijd. Eerder dit jaar zette CD&V Vilvoorde met Maikel Van Eylen al een 17-jarige op de lijst. In buurgemeente Zemst wil Tycho Van den Brande spreekbuis worden voor de jongeren uit de gemeente.

Vorm geven

“Jongeren hebben wel degelijk een mening en een visie”, zegt Tycho, die momenteel zijn examens afwerkt. “Maar slechts weinigen weten hoe ze daar vorm aan moeten geven binnen het gemeentelijk kader. Heel wat leeftijdsgenoten denken dat gemeentelijke politiek draait om budgetten en belastingen. Maar dat is helemaal niet het geval. Wij kunnen wegen op het beleid door te ijveren voor bijvoorbeeld een skatepark. Ik wil die rol nu op mij nemen.”

Dat Tycho op de Groen-lijst staat, hoeft niet te verwonderen. Vader Joeri is er lijsttrekker. “Natuurlijk raakte ik door hem geïnspireerd. Ik vond het boeiend wanneer hij sprak over wat er zich op de gemeenteraad afspeelde. Hoe hij trachtte om bepaalde initiatieven door te drukken voor het algemeen belang. Dat wil ik ook.”

Eigen weg

“Maar ik wil wel mijn eigen weg kiezen. Vader en ik zijn het ook niet altijd eens en dat leidt wel eens tot discussies bij het avondeten. Maar dat hoort zo in de politiek. Ik kan er maar van leren. Ik ben bovendien opgevoed met milieuvriendelijke normen en waarden, dus de stap naar Groen is logisch.”

Joeri en Tycho krijgen op de tweede plaats het gezelschap van Veerle Wijffels. Voorzitter Danny Verbelen, trekt de tweede kolom en OCMW-raadslid Bart Vanpoucke wordt lijstduwer. Daarnaast staan ook Peter Geerts, Diana Behets, Monique Verrecas, Bart Bogaerts, Rosette Patry en Louis Verwilghen op de lijst.

De overige namen worden later bekendgemaakt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio