Bereik van VRT via radio en tv daalt

Bereik van VRT via radio en tv daalt

Foto: BELGAIMAGE

Het dagelijks bereik van de VRT via haar radio- en tv-zenders is vorig jaar gedaald. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Belga kon inkijken. Het aantal surfers op de VRT-websites ging wel de hoogte in. De openbare omroep boekte vorig jaar een winst van 64 miljoen euro.

De VRT bereikte in 2017 dagelijks 2.964.195 luisteraars via haar radiokanalen. Een jaar eerder was dat nog 3.097.754. De televisiezenders bereikten dagelijks 2.755.523 kijkers, tegenover 2.770.761 in 2016. Het aantal surfers ging wel fors de hoogte in, van 918.254 tot 1.070.174.

Het marktaandeel van de radiozenders daalde van 64,1 procent tot 63,7 procent. Radio 2 ging erop vooruit, maar alle andere radiozenders van de VRT zagen hun aandeel dalen. De waardering van de netten blijft wel goed. Het marktaandeel van de tv-zenders liep terug van 39,3 procent tot 37,1 procent. Vooral Eén verloor marktaandeel. 12,3 procent van de programma’s werd vorig jaar uitgesteld bekeken.

Geen nieuwe zender

In het jaarverslag betreurt de VRT dat ze geen toestemming kreeg voor de opstart van de nieuwe kinderzender Ketnet Jr. “Een grote troef is dat de Vlaming houdt van de eigenheid, de kwaliteit en de herkenbaarheid van Vlaamse producties”, schrijft voorzitter Luc Van den Brande. “Het is daarom ontgoochelend dat bijvoorbeeld Ketnet Jr. er niet komt, het is een gemiste kans om de allerjongsten kwaliteit van eigen bodem aan te bieden.”

De VRT haalt nog steeds de bereikcijfers die zijn opgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering. De omroep moet volgens de beheersovereenkomst 85 procent van de totale bevolking in Vlaanderen bereiken. Dat doel werd in 2017 ruimschoots gehaald. De VRT bereikte 89,5 procent van de mannen en 89,2 procent van de vrouwen. Van de nieuwe Vlamingen werd 83,1 procent bereikt. 71 procent van de Vlamingen had vertrouwen in de VRT.

Grote winst

Wat de financiële resultaten betreft boekte de VRT een winst van 64 miljoen euro, waarvan 59 miljoen door de verkoop van het gebouw. Een jaar eerder werd nog een verlies van 6 miljoen euro ingeschreven. De omroep wijst er in haar jaarverslag op dat, door het opgelegde besparingstraject, de werkingsmiddelen niet werden geïndexeerd. Voor de personeelskosten werd een bovengrens opgelegd. Het personeelsbestand daalde van 2.116 voltijds equivalenten in 2016 tot 2.107 in 2017. De grootste daling van het personeelsbestand werd een jaar eerder al doorgevoerd.

De besparing is onder meer te zien in het aantal uren Vlaamse content dat werd gebracht op de tv-zenders. Het aantal Vlaamse programma’s dat voor het eerst werd uitgezonden (dus geen herhalingen) daalde met 10,3 procent. Ook het aantal uren gemaakte radio daalde, al is dat vooral te wijten aan het wegvallen van de regionale nieuwsberichten op Radio 2.

Volgens de beheersovereenkomst moet de VRT de externe productiesector ondersteunen, door er minstens 15 procent van haar totale inkomsten te besteden. Het bedrag dat extern wordt uitgegeven, stijgt jaar na jaar: van 54 miljoen euro in 2015, over 59 miljoen in 2016 tot 64 miljoen in 2017.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees