Nieuw onderzoek Kulak doet baanbrekende ontdekking in evolutietheorie

Kortrijk -

Onderzoekers van KU Leuven campus Kulak Kortrijk hebben samen met een internationaal team van wetenschappers een baanbrekende ontdekking gedaan op het vlak van evolutie. Altijd wordt uitgegaan dat de mens afstamt van grote mensapen zoals de chimpansee, maar nieuw onderzoek laat alvast een nieuw licht schijnen op die theorie.

Het onderzoeksteam stelde namelijk vast dat de achillespees geen nieuw verworven kenmerk is van de moderne mens. “De achillespees werd gezien als een van de belangrijkste aanpassingen, maar nu blijkt het eigenlijk een primitief kenmerk te zijn dat ook bij de meeste andere apen te zien is”, zegt professor Evie Vereecke.

Die bevinding ondersteunt eerdere suggesties dat onze gemeenschappelijke voorouder eerder lijkt op kleine aapachtigen, zoals bavianen en makaken. “Bij gorilla's en orang-oetans lopen de kuitspieren door tot aan het hielbeen, terwijl wij - net als kleinere apen - een lange, stevige achillespees hebben”, stelt Vereecke. “Anders dan bij ons zorgt die achillespees niet voor een hogere loopefficiëntie.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio