Nieuwe partij gaat voor gelijkheid van toiletten en zoekt … ‘excuusmannen’

© fvv

Het Feministisch Front trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen. Onder de naam Piss-Off dingen Ashley Vandekerckhove en Baharak Bashar naar uw stem. Met maar één programmapunt: sanitaire gelijkheid. “Een vrouw kan in Gent op veel te weinig plekken gratis naar toilet.”

jan claeys

Als gezicht van de vzw Plas­actie ijverde Baharak Bashar jarenlang voor gratis toiletten tijdens de Gentse Feesten. Intussen zijn de toiletten gratis én genderneutraal geworden. “Gent is inderdaad niet slecht bezig”, zegt Ashley Vandekerckhove, die ook op de lijst van de nieuwe politieke partij staat. “Maar de discriminatie blijft.”

“Overal in de stad staan urinoirs voor mannen. Het is zoeken naar een toilet voor vrouwen of mensen met een functiebeperking. Neem de Over­poort­buurt: geen gebrek aan pis­sijnen. We hebben ze geteld, het zijn er 17. Vrouwen hebben één optie: de parking onder het Sint-Pietersplein. Dat lijkt ons niet de veiligste optie.”

Proces-verbaal voor plastuit

“Zelf oplossingen zoeken is evenmin zonder risico. Een paar maanden geleden kreeg een activiste die zich met een plastuit behielp in een urinoir bijna een proces-verbaal van de overlast­politie.” Het partijprogramma trekt de problematiek breder open. “Bij bouwaanvragen voor openbare gebouwen moet toegankelijkheid voor iedereen worden verplicht. We willen ook een stedelijke sanitaire cel.”

Sanitair is het hoofdthema, maar de dames stellen ook de traditionele politiek in vraag. “Die is nog te veel een wereldje van witte mannen zonder functiebeperking. Vrouwen en mensen met een migratieachtergrond worden er vaak bijgenomen om een quotum te halen.”

Excuusmannen gezocht

Piss-Off is niet tegen quota. “Niet zolang ze noodzakelijk zijn, neen. Anders dreigen vrouwen nog veel meer uit de boot te vallen.” Voor de lijst moet ook Piss-Off zich aan quota houden: de helft moet uit mannen bestaan. ‘Excuusmannen’ mogen zich melden via de website.

www.piss-off.be