Jan Decleir vertelt het leven van Will Tura in ‘Hoop doet leven’

Rasacteur Jan Decleir (72) kruipt in de huid van Will Tura (77). Of liever: in zijn stem. In Hoop Doet Leven, de documentaire van regisseur Dominique Deruddere (60) over Tura, neemt Decleir de vertelstem voor zijn rekening.

“Jan vertelt de hele film lang het verhaal van Will Tura vanuit de ik-positie. Alsof hij zelf de zanger is”, zegt Deruddere. Daar heeft de cineast van Iedereen Beroemd en Flying Home twee redenen voor. “Will Tura is een goede zanger, maar geen al te beste verteller. Bovendien is Jan een even groot icoon als Will, dus dat klopt wel.”

Tegenslagen

De docu belooft een buitenbeentje in de Vlaamse film te worden. Wat bijvoorbeeld opvalt in de trailer is dat ­Deruddere blijkbaar de hand wist te leggen op nogal wat oude zwart-witfilmpjes uit de prille jaren van Tura. “Maar dat is niet wat het lijkt. In de trailer zie je een jongetje langs een muur huppelen. Dat is niet Will Tura. Ik gebruik algemene beelden in de film. Dit is wel het verhaal van Will, maar ik kies voor de vorm van een docu-speelfilm waarin meteen ook een tijdsbeeld wordt opgetrokken. De film gaat dus evengoed over elke Vlaming die in de tijd van Will opgroeide.”

Tegelijk wordt Hoop Doet Leven ook een erg persoonlijke film. “Er zullen zaken in zitten die het grote publiek niet weet”, vertelt Deruddere. “Geen schokkende dingen, maar zijn tegenslagen en het feit dat hij als Vlaamse zanger werd verguisd in de jaren 70 en 80 komt aan bod. Ik was trouwens een van die mensen die destijds nooit durfden toe te geven dat ze de liedjes van Will Tura mooi vonden. Als stoere gast was dat not done. Ondertussen weet ik wel beter. Tura, dat is een rasperformer.”

De Tura-film gaat in première tijdens het Filmfestival van Oostende, vanaf 12 september loopt hij in de bioscoopzalen.

INFO

INFOBekijk de trailer via www.nieuwsblad.be/willtura.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees