Leonardtunnel afgesloten door betonschade: files groeien aan

Leonardtunnel afgesloten door betonschade: files groeien aan

De afsluiting van de tunnel brengt mogelijk verkeershinder met zich mee (archiefbeeld). Foto: belga

Brussel -

De Leonardtunnel zal in de loop van vrijdag weer opengesteld worden. Dat heeft het Agentschap Wegen en Verkeer gemeld. “Ploegen zijn op dit moment bezig met het verwijderen van beschadigd beton, zodat het risico dat dit op de rijbaan valt, weggenomen wordt. Alles wordt in het werk gesteld om deze werken voor de avondspits af te ronden en de tunnel open te stellen”, klinkt het in een persbericht.

Bij een periodieke bouwkundige inspectie van de Leonardtunnel is in de nacht van donderdag op vrijdag vastgesteld dat de dakplaat van het onderste niveau (-2) van de tunnel op verschillende plekken in slechte staat was.

Het beton van de dakplaat vertoont lokaal schade en moet worden hersteld. Er is geen gevaar voor de stabiliteit of stevigheid van de tunnel, maar om de exacte aard en omvang van het probleem in kaart te brengen en een juiste oplossingsmethode werd de tunnel een tijdje afgesloten voor het verkeer.

De komende maanden zullen in de zones waar beton verwijderd is, herstellingen gebeuren en zal de situatie van de dakplaat nauwlettend opgevolgd worden. Op langere termijn was al een totale renovatie van de Leonardtunnel voorzien. De studies hiervoor starten dit jaar, de werken moeten starten in 2022.

Hinder

Op de binnenring en op de buitenring in Brussel was het om 8 uur vrijdagochtend al ongeveer 45 minuten aanschuiven. Ook vanuit Wallonië stond er al een file van 30 minuten.

Verkeer op de Brusselse ring richting Zaventem moest aan het Leonardkruispunt afslaan, keren over de brug in Jezus-Eik en terug de ring oprijden. Verkeer richting Waterloo moet aan het Leonardkruispunt afslaan, keren onder het viaduct van Oudergem en terug de ring oprijden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S