Handelsoorlog tussen Trump en China escaleert: “Ze stelen de geheimen van ons land”

Handelsoorlog tussen Trump en China escaleert: “Ze stelen de geheimen van ons land”

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn goedkeuring gegeven voor importheffingen op Chinese goederen die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen. Op die producten wordt een extra belasting van 25 procent geheven. Het Chinese ministerie van Handel maakte direct bekend terug te slaan met zijn eigen heffingen, en roept tegelijk andere landen op tot een “collectieve actie tegen het achterhaalde gedrag” van Washington.

In totaal treft de Verenigde Staten 1.102 soorten producten. Daarvan wordt op 818 productsoorten met een waarde van 34 miljard dollar vanaf 6 juli de importheffing geïnd. De VS neemt daarnaast stappen om de heffingen uit te breiden naar nog eens 284 productgroepen.

In een interview met Fox zei Trump dat deze tarieven de Amerikaanse “geheimen” zullen helpen beschermen. “In Silicon Valley hebben we veel intellectuele capaciteiten, en China - en anderen - stelen deze geheimen. We gaan ze beschermen, dat zijn de kroonjuwelen van ons land.” Nog volgens Trump is er van een handelsoorlog geen sprake.

Tegenmaatregelen

China kondigde al direct aan met tegenmaatregelen te komen van een vergelijkbare waarde. Al eerder had Peking gezinspeeld op heffingen op onder meer vliegtuigen, auto’s en sojabonen. “Alle verwezenlijkingen op het vlak van economie en handel die eerder overeengekomen waren tussen de twee partijen, zullen meteen ongeldig worden”, aldus het Chinese ministerie van Handel. “We betreuren ten zeerste dat de VS de bereikte consensus minacht, en een handelsoorlog uitlokt. Deze stap schaadt niet alleen bilaterale belangen, maar ondermijnt ook de wereldhandel.”

Trump deed niets om de angst dat dit tot een volwaardige handelsoorlog zou leiden, weg te nemen. Bij de bekendmaking van zijn importheffingen dreigde hij daarentegen juist met extra heffingen als China zou reageren met eigen tarieven. Eerder had hij het al over een tweede groep producten ter waarde van 100 miljard dollar.

De Europese Unie is ook een stap dichter bij het nemen van tegenmaatregelen richting de VS. De regeringsleiders van de 28 lidstaten hebben unaniem ingestemd met een plan om voor 2,8 miljard euro aan heffingen op te leggen aan Amerikaanse producten. Dat is een reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de EU die sinds begin deze maand gelden.

Corrigeer

NIEUWS