Lets kampioen verrast in Dwars door het Hageland met indrukwekkende solo

Lets kampioen verrast in Dwars door het Hageland met indrukwekkende solo
De Let Krists Neilands (Israel Cycling Academy) heeft vrijdag Dwars door het Hageland (1.1), de vijfde manche van de Napoleon Games Cup, op zijn naam geschreven. De 23-jarige Letse kampioen finishte solo na 197,8 kilometer, deels over onverharde wegen, tussen Aarschot en Diest. Het podium werd vervolledigd door de Italiaan Elia Viviani en Gianni Vermeersch. Jérôme Baugnies kwam als vierde over de meet, voor Sean De Bie.

Enkele ontsnappingspogingen slaagden niet in het begin. Even na aanvang van de tweede lus rond de Citadel van Diest ontstond er dan toch een afscheiding. Daarvoor zorgden Mathieu van der Poel, David van der Poel, Gianni Vermeersch, Tim Merlier, Elia Viviani, Danny van Poppel, Timothy Dupont, Jan-Willem van Schip en Julius van den Berg. Zij sprokkelden een maximale voorsprong bijeen van zowat twee minuten. Florian Sénéchal repte zich op 85 kilometer van de finish naar de leidersgroep.

In de grote groep menden de renners van Lotto Soudal, die de vroege vlucht hadden gemist, het tempo. Zij zorgden ervoor dat een eerste gedeelte van een verbrokkeld peloton aansluiting vond met de leiders, dit op 62 kilometer van de finish.
Wat verderop vormde zich een nieuwe kopgroep met vijftien renners. Met nog 50 kilometer voor de boeg trokken Sean De Bie en Krists Neilands in de aanval. Achter hen probeerden Pieter Serry, Fabio Jakobsen, Nikolas Maes, Danny van Poppel, Tom Devriendt, Timothy Dupont, Wesley Kreder, Emiel Planckaert, Sjoerd van Ginneken, Jan-Willem van Schip, Jimmy Janssens, Julius van den Berg en Gianni Vermeersch de schade te beperken.

De Bie en Neilands mochten aan de slotronde van 24 kilometer beginnen met een voorsprong van 31 seconden op Van Poppel, die weggeglipt was uit de achtervolgende groep. Deze volgde op 50 seconden. Met nog 20 kilometer te rijden, kreeg De Bie op een grindstrook af te rekenen met een lekke achterband, waardoor Neilands alleen op kop van de wedstrijd kwam. Maar ook hij reed lek en werd een tijdlang opgehouden.

Van Poppel werd gegrepen door een groep met Serry, Baugnies, Devriendt, Dupont, Kreder, Maes, Vermeersch, Viviani, Janssens, Rickaert, Van den Berg, Merlier en De Bie. De Letse kampioen bleef een mooi tempo onderhouden en achter hem spatte de achtervolgende groep helemaal uit elkaar.

Op de erelijst van de 'Vlaamse Strade Bianche' volgt Neilands de Nederlander Mathieu van der Poel op.

Corrigeer