Oplossing dringt zich op voor zonevreemde restaurants en bars

Populaire horecazaken moeten worden beschermd

De veerdiensten (foto Driegoten) brengen heel wat toeristen naar de Hamse horecazaken. Foto: jvdv

Hamme / Moerzeke -

Heel wat bekende horecazaken in de vele toeristisch aantrekkelijke sites in Hamme en Moerzeke zijn gelegen in natuur- en recreatiegebieden. Schepen van Ruimtelijke Ordening Frans Van Gaeveren (Open VLD) ijvert voor een regularisatie.

Schepen Van Gaeveren wil garanties voor het voortbestaan en de ontwikkelingskansen van de horecazaken in Driegoten, De Bunt, aan De Kille, de Meulenbroeksite en specifiek ook voor Kaai 31 en het Brugwachtershuisje aan de Mirabrug.“Al deze toeristisch-recreatieve horecazaken zijn zonevreemd en vragen rechtszekerheid en duidelijkheid over hun mogelijkheden”, stelt de schepen.

“Daarom stellen we een studiebureau aan, dat deze zaken in kaart zal brengen en met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan kansen te vrijwaren om hun belangrijke taak in onze toeristische gemeente te kunnen blijven uitvoeren. Hiervoor trekken we de nodige kredieten uit in de jaarbudgetrekening van de gemeente.”

Dijken Schelde en Durme

Het gaat in hoofdzaak om de horecazaken die gelegen zijn nabij de dijken van Schelde en Durme. “De ruim twintig kilometer aan wandel- en fietsdijken en de veerdiensten vormen een recreatief netwerk dat een belangrijke toeristische troef is voor onze gemeente. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan hebben we de ontwikkelingskansen voor de knooppunten van het fiets- en wandeltoerisme uiteengezet.”

Brugwachtershuisje

Vorig jaar verbouwde Contrimo-baas Michel Van den Brande de vroegere Villa en Sunset aan de Durme tot de mooie taverne Kaai 31, met annex beachbar van zoon Dylan. Ook deze accommodatie is volgens Van Gaeveren zonevreemd en vraagt dus om regularisatie.

Toeristische infofunctie

“Die is ook opgenomen in onze samenwerkingsovereenkomst met De Vlaamse Waterweg (voorheen Waterwegen en Zeekanaal). Daarin is ook de ontwikkeling vervat voor de exploitatie van het Brugwachtershuisje aan de Mirabrug.”

In dit pittoreske huisje aan de rechteroever van de Durme wil de gemeente via een concessie een horecazaak met toeristische informatiefunctie uitbouwen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio