Theo Francken gaat voor radicale aanpak van migratieproblemen: “Wie naar Europa komt, verliest recht op asiel”

Theo Francken gaat voor radicale aanpak van migratieproblemen: “Wie naar Europa komt, verliest recht op asiel”

Hij heeft het gehad met de illegale migratie van vluchtelingen die met gammele bootjes de EU proberen binnen te raken. Staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kreeg vorige week van de regering nog op zijn kop omdat hij het mensenrechtenverdrag wil omzeilen, maar de populairste politicus van Vlaanderen blijft even verbeten. Meer zelfs, als het van hem afhangt, is het gedaan met asiel aanvragen in België en de EU. “Dit kan niet blijven duren. De asielchaos maakt de publieke opinie alleen maar kwader en kwader”.

Theo Francken zit voor een nieuwe ontradingscampagne in het Georgische Tbilisi wanneer het nieuws binnenkomt dat de nieuwe Italiaanse ­minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert een boot met meer dan 600 vluchtelingen binnen te laten.

De zet van Salvini is volgens de N-VA’er het bewijs dat er dringend iets moet gebeuren. Italië wil meer opvang in andere landen afdwingen, maar dat vindt Francken ook geen oplossing. Hij werkt aan een persoonlijk voorstel – de N-VA’er benadrukt verschillende keren dat hij niet in naam van de regering spreekt – dat de illegale migratie moet doen stoppen. “Zijn er in heel Noord-Afrika geen veilige plaatsen? Het automatisme van het afzetten in Europa volg ik niet meer. Die illegale migratie moet stoppen, want ze doet – behalve bij die 15 procent die voor open grenzen is – het draagvlak bij veel mensen smelten als sneeuw voor de zon. Mensen die helemaal niet racistisch zijn, maar wel rationeel nadenken.”

Lees het volledige interview met Theo Francken: "Dit kan niet blijven duren. De asielchaos maakt de publieke opinie alleen maar kwader en kwader."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees