Jongen besmet met eeuwenoude ziekte waarvan iedereen dacht dat ze was uitgeroeid

Jongen besmet met eeuwenoude ziekte waarvan iedereen dacht dat ze was uitgeroeid

Foto: Countess Of Chester Hospital/Creative Commons

Een Britse tiener is geïnfecteerd geraakt door een zeer zeldzame vorm van koepokken, beter bekend als de runderpest, nadat hij kalfjes eten gaf op de boerderij bij zijn huis. Het lichaam van de tienerjongen staat vol met etterende zweren, terwijl hij zich continu moet inhouden om te krabben. Een beeld dat dokters maar al te goed kennen… uit schilderijen vanuit de Renaissance.

De vijftienjarige jongen uit Wrexham-Cheshire wist niet wat hij zag, nadat hij de kalfjes op zijn boerderij thuis had eten gegeven. Plots stond hij vol met jeukende blaasjes over zijn hele lichaam. Eén grote buil etterde en bleef continu een heldere vloeistof afscheiden. “Het was daardoor dat we beseften dat hij geen gewone pokken had”, vertelde zijn mama aan de lokale krant.

Zeldzame historische ziekte

Ze besloot dan ook meteen om haar kind mee te nemen naar gespecialiseerde artsen. Die beseften dat de jongeman aan een eeuwenoude zeldzame ziekte leed. “Het was de allereerste keer dat ik zoiets in het echt zag in mijn carrière”, vertelt dokter Aysha Javed. “Ik denk dat de jongen en zijn familie dan ook geschrokken waren, want zo’n diagnose verwacht je natuurlijk niet.”

En de tiener? Die vond het vooral allemaal heel gênant, want de runderpest zorgde ervoor dat hij heel wat aandacht kreeg van verbaasde artsen en experten. Wekenlang had hij nog last van de blaasjes, totdat er slechts enkele rode plekken en littekens overbleven. Gelukkig raakte niemand anders besmet, omdat de ziekte niet over te dragen valt van mens tot mens, en slechts besmettelijk is tussen mens en dier. Ook de kalfjes overleefden het.

LEES OOK. Ook builenpest duikt opnieuw op: voor het eerst in dertig jaar tijd slaat dodelijke ziekte weer toe

Runderpest

De zeldzame “runderpest” was schering en inslag in de achttiende eeuw, zowel bij runderen als bij mensen. Talloze Europeanen kregen dan blaasjes over hun lichaam, die etterden en steeds groter werden. De runderpest was slechts in enkele gevallen dodelijk en wanneer slachtoffers eenmaal de koepokken hadden overleefd, bleven ze gespaard van de ziekte voor de rest van hun leven.

Dat zorgde ervoor dat dokters tijdens de Renaissance al beseften dat ze mensen hiertegen konden inenten. Ze dompelden hun messen in de geïnfecteerde blaasjes van koeien, om daarmee nadien een snee te maken in de huid van mensen. Die patiënten werden dan even ziek, maar waren nadien resistent tegen de koepokken. Uit dat gebruik ontstond het woord vaccinatie, dat afkomstig is van het Latijnse ‘vaccinus’ dat “van de koe” betekent.

(De tekst gaat verder onder deze foto.)

Jongen besmet met eeuwenoude ziekte waarvan iedereen dacht dat ze was uitgeroeid
James Gillray schilderde zijn humoristische kijk op de koepokken in de praktijk van dokter Jenner, de arts die voor het eerst koepokken onderzocht. Foto: Creative Commons, Library of Congress, Prints & Photographs Division, LC-USZC4-3147 (color film copy transparency)

Opnieuw de runderpest?

Het Britse Agentschap van Dermatologen keek verbaasd op, toen de runderpest opnieuw werd waargenomen bij de tienerjongen, maar ze zijn niet ongerust. “Koepokken komen we normaal niet meer tegen. Dat is zo één van die ziektes die uitgestorven is. Een heropflakkering daarvan is heel interessant, maar we moeten we geen zorgen om maken. Het lijkt hier duidelijk te gaan om een geïsoleerd geval. Bovendien is de ziekte goedaardig en leiden koepokken enkel bij heel extreme gevallen tot de dood.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees