BOWLING VROUWEN Ek in WEMMEL - Werk aan de winkel voor vrouwenteam

Europese titel voor Deense Mai Ginge-Jensen

© Koen merens

In het Wemmelse Bowling Stones Brussel werd op het EK pijnlijk duidelijk dat België tot de tweede garnituur behoort bij de vrouwen. Bondsvoorzitter Marc Beaufays bulkt evenwel van de plannen om de bakens drastisch te verzetten.

wim redant

De Deense Mai Ginge-Jensen triomfeerde zaterdag in de Masters in een Scandinavische finale tegen de Finse Elisa Hiltunen. De Nederlandse Nicole Sanders redde in het grootste bowlingcentrum van de Benelux de eer van de Lage Landen met de bronzen medaille die ze deelde met de Franse Amandine Jacques.

Onze landgenotes werden weggeblazen, wat Overijsenaar Marc Beaufays, voorzitter van de Belgische Bowlingsport Federatie, aanzet tot actie.

“Op de twee vorige EK's strandde Bauke Jespers op de 25ste plaats, waardoor ze telkens nipt uit de boot viel voor de Masters, die op de finaledag door de top 24 gespeeld wordt. Deze keer kwam onze vaandeldrager niet in de buurt op een EK dat een waanzinnig hoog niveau haalde.”

Ongelukkig

“België trappelt ter plaatse en dus werd de kloof met de internationale top nog groter. De datum van dit EK was ongelukkig gekozen omdat het samenviel met een belangrijk toernooi in de USA, waar de beste Europese profspeelsters trouwens aan de slag waren.”

“We willen een inhaalbeweging maken via de oprichting van een Topsportschool. We namen al een eerste horde nadat we officieel erkend werden door Topsport Vlaanderen. In september starten we de opleiding van trainers tot instructeur B. Binnen twee jaar zouden we de eerste diploma’s coach B moeten kunnen afleveren.”

“In Holsbeek plannen we de oprichting van een Topsportschool. Uitbater Renaud Honhon is het project alvast genegen. We budgetteren ook de aanschaf van een SPECTO-toestel, waarmee de gegooide ballen perfect geanalyseerd kunnen worden. De rekrutering van topbowlers vormt een ander heikel punt.”

“Recreatieve bowlers aanzetten tot competitiesport vormt de uitdaging. We willen interesse opwekken bij leraars LO en starten met een pilootproject in de Holsbeekse scholen.”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio