Zoetekauwen opgelucht: ijssalon Anna & Emiel ochtend na brandje alweer open

Hanne stond maandagmorgen om 11u alweer paraat met haar lekkers. Foto: kma

Zandhoven - Brandweer Zandhoven moest zondagavond uitrukken voor een kelderbrandje bij IJssalon Anna & Emiel in Massenhoven. Gelukkig kon Hanne Van Rompaey haar deuren maandag alweer openen.

Anna & Emiel ging in april 2017 open naast het Albertkanaal en heeft al een trouwe schare fans. Zo zijn er mensen die speciaal hun fietstocht wat verleggen om bij Anna & Emiel te passeren. Die zoetekauwen vreesden al dat ze hun ijs, homemadegebak, pannenkoeken en croques nu even moesten missen, maar Hanne Van Rompaey (26) en haar moeder Leen konden maandag om 11u alweer de deuren openen.

“Het brandje was in de kelder van mijn ouderlijke woning hiernaast”, vertelt Hanne. “Er lag alleen wat fruit opgeslagen dat ik niet meer kan gebruiken, maar voor de rest heb ik niets moeten weggooien. De grote stroompanne in de Kerkstraat enkele weken geleden heeft me meer schade berokkend.”

Vader Karel had in de kelder nog kaliumchloraat en zwavel liggen dat hij destijds gebruikte om schietpoeder te maken om te schieten bij huwelijken. “Dat is al zeker 35 jaar oud, maar om een onduidelijke reden is het ineens na al die jaren beginnen broeien. De brandweer dacht dat het mogelijk kwam omdat bij het zetten van de nieuwbouw van het ijssalon de oude verluchtingsrooster verdwenen is, maar verderop is er nog verluchting in de kelder. Het was zondag ook geen extreem weer. Toch bleken de omstandigheden ideaal om deze chemische reactie uit te lokken. We zijn geschrokken, maar alles valt mee. Er was veel stank en roet in huis, maar gelukkig niet in het ijssalon”, zegt Karel.

Hanne ging een nachtje ergens anders slapen, terwijl haar ouders wel nog konden blijven overnachten, omdat het op de bovenverdieping best nog meeviel. Voor de rest moest de woning langdurig verlucht worden.

Het was Hanne die zondagavond haar ouders verwittigde. “Ik hoorde een soort gesis vanuit de kelder komen. Er is ook een soort ontploffing of drukgolf geweest, want de kelderdeur is opengevlogen, maar gelukkig was de brandweer heel snel paraat.”

Anna & Emiel is in de zomer, tot oktober, open van 11 tot 20u. Hanne probeert veel af te wisselen met smaken. Zo staan er altijd wel enkele 'speciallekes' op de kaart, zoals nu venkel-munt-zoethout. Klinkt raar, maar is superverfrissend, als Hanne ons even van een lepeltje laat proeven. Voorts breidde het gamma het voorbije jaar uit met croque monsieurs en heerlijke homemade-gebak, dat bij een lekkere koffie of thee met uniek zicht vanachter het glas op het Albertkanaal gegeten kan worden. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio