Acties gevangenissen: in heel het land deel van personeel niet aan het werk na “onaanvaardbaar voorstel” van Geens

Acties gevangenissen: in heel het land deel van personeel niet aan het werk na “onaanvaardbaar voorstel” van Geens

Foto: Photo News

Brussel -

Zowel in het noorden als in het zuiden van het land is dinsdagochtend een deel van het gevangenispersoneel niet komen opdagen. In de Vlaamse gevangenissen is 65,38 procent aan het werk. In de Waalse is dat 57 procent, zegt het gevangeniswezen. Het personeel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen.

Sommige Vlaamse strafinstellingen moeten het dinsdagochtend met minder dan de helft van het personeel doen: Leuven Centraal (8,82 procent), Leuven Hulp (36,84 procent), Merksplas (47,62 procent), Sint-Gillis (17,95 procent), Tongeren (40 procent) en Turnhout (38,46 procent).

In Sint-Gillis zijn vanaf 7.30 uur zeven politieagenten aanwezig. In Leuven Centraal zijn dat er eveneens zeven, maar vanaf 8 uur.

In de gevangenissen in het zuiden van het land is ook in verschillende penitentiaire inrichtingen niet de helft van het personeel aan het werk. Het gaat om het vrouwengedeelte van de gevangenis van Vorst (0 procent), Jamioulx (10 procent), Leuze-en-Hainaut (28,57 procent), Bergen (25 procent), Nijvel (43,48 procent) en Saint-Hubert (29,41 procent).

Volgens de bonden staan er stakingsposten in Jamioulx, Bergen en Lantin.

“Onaanvaardbaar” voorstel

Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering. De vakbonden kwamen maandag samen over het voorstel en ACV Openbare Diensten, CSC Services Publics en ACOD-CGSP AMiO lieten nadien weten dat ze de tekst “onaanvaardbaar” vinden. Ze voegden daar aan toe dat ze vanaf dinsdag alle acties dekken. In de strafinrichtingen worden de komende dagen personeelsvergaderingen belegd om de tekst toe te lichten.

Acties van onbepaalde duur

De bonden trekken dinsdag naar de strafinrichtingen om op personeelsvergaderingen om de tekst toe te lichten. “De eerste vaststellingen zijn positief”, zegt Gino Hoppe van ACOD. “Maar we zullen pas een totaalbeeld hebben vanaf woensdagochtend 6 uur, als al het personeel is ingelicht.” Hoppe voorspelt acties voor onbepaalde duur. “Het zal geen korte staking zijn.” Of de ACOD ingaat op de uitnodiging tot dialoog met minister Geens donderdag is volgens de vakbondsman nog onduidelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees