Beauty

"Mijn haar wordt donkerder, is dat normaal?"

"Mijn haar wordt donkerder, is dat normaal?"

Foto: Shutterstock

Is je haar ook donkerder dan vroeger? Of komt er net grijs doorheen? Je lokken zijn je hele leven in beweging. BV-kapper Jochen Vanhoudt legt uit hoe het komt.

Ieders haar verandert van kleur. We worden allemaal kaal of met een beetje haar geboren. Die babylokken zijn bij veel kindjes aan de donkere kant. Tegen het moment dat kinderen het eerste kaarsje op hun verjaardagstaart uitblazen, hebben ze vaak al lichtere haren. Dat komt omdat het haar van kinderen heel fijn is en makkelijk verbleekt door het zonlicht.

Highlights

Vanaf de puberteit begint het haar van veel jongen en meisjes weer te verdonkeren. Meisjes van rond de zestien jaar experimenteren om die reden al met highlights omdat hun natuurlijke blonde haren van weleer donkerder worden. Dan blijft het een tijdje gelijk van kleur, maar rond het dertigste levensjaar verdonkert het verder. Momenteel kiest ex-Miss België Annelien Coorevits voor highlights in haar natuurlijk blonde lokken omdat de frisse lichtblonde kleur van een paar jaar geleden vervaagt.

Wit haar

In een volgende fase wordt het grijs. Wist je trouwens dat grijze haren zijn verstoorde haren zijn die geen pigment meer opnemen? Er groeien witte haartjes uit de huid en door de mix met de natuurlijke haarkleur ogen ze grijs. Zo zie je maar: onze haarkleur is dus heel ons leven in beweging. Soms zie je mensen met een witte vlek in hun haren. Dat omdat mensen een pigmentvlek hebben op hun hoofdhuid. Het haar dat eruit groeit heeft ook geen pigment en is dus gewoon wit. Bij mensen met albinisme blijft de haarkleur een leven lang gelijk. Zij hebben geen pigment en dus een witte coupe.

Coupe soleil

Als je het niet leuk vindt dat je haar donkerder wordt, maar er toch natuurlijk mag blijven uitzien, dan zijn zachte, fijne highlights aangewezen. Daarmee krijg je een mooie, natuurlijke schakering tussen de donkerdere lokken. De zogenaamde coupe soleil, zoals we zeggen. Daartussen kan je nog kiezen tussen het effect na één week Spanje of drie weken Australië.

Corrigeer