Is de dode hoek binnenkort verleden tijd? Als het van deze verzekeringsfirma afhangt wel

Is de dode hoek binnenkort verleden tijd? Als het van deze verzekeringsfirma afhangt wel

Onder het goedkeurende oog van CEO Herman Smets werd het lint geknipt van de eerste spiegelafstelplaats. Foto: fg

Boutersem -

Bij de transportfirma Transmet in Boutersem werd de eerste spiegelafstelplaats voorgesteld. Met lijnen en cijfers wordt de dode hoek zo klein mogelijk gemaakt. TVM zal de komende jaren bij meerdere transportfirma's het systeem introduceren.

Het principe van de spiegelafstelplaats is in feite eenvoudig. De vrachtwagen wordt in een geschilderd vak ondergebracht. Langs de vrachtwagen wordt een systeem van afgelijnde vakken met daarin cijfers aangebracht. De bestuurder van de vrachtwagens moet zijn spiegels zo afstellen dat in elke spiegel net één van de cijfers te zien is. De vrachtwagens bij Transmet hebben vier spiegels waarvan de eerste de hoofdspiegel is. In de andere spiegels komen de op de grond geschilderde cijfers 2, 3 en 4 wat overeenkomt met de breedtespiegel, de trottoirspiegel en de frontzichtspiegel.

Karl Debruyn is de veiligheidscoördinator bij de internationale transportfirma Transmet. “We voeren de veiligheid van de weggebruikers en onze eigen chauffeurs hoog in het vaandel. Dat begint niet alleen met de kennismaking met de dode hoek voor de leerlingen van het vijfde en zesde studiejaar van de Boutersemse scholen die elk jaar een cursusje krijgen maar zeker ook voor onze chauffeurs die veilig hun ritten afwerken. Wij willen de maatschappij veilig bedienen of dat nu met tankwagens of transporten met gevaarlijke producten gaat, doet er niet toe. Dodehoekongevallen zijn nog altijd een groot probleem en eisen elk jaar een aantal mensenlevens”, aldus CEO Herman Smets van Transmet.

Nul nastreven

Dat Transmet gekozen werd als eerste locatie voor de spiegelafstelplaats is niet vreemd. Het initiatief gaat uit van de verzekeringsmaatschappij TVM waarbij Transmet als belangrijke partner is aangesloten. “Buiten de veiligheidsvoorzieningen die in nieuwe vrachtwagens aanwezig zijn, zoals adaptieve snelheidscontroles gebeurt er heel wat naast en achter de vrachtwagens en daarom slaan we de handen in elkaar om de vrachtwagens zo veilig mogelijk door het verkeer te loodsen”, aldus algemeen directeur van TVM Frank Van Nueten. De komende twee jaar wil TVM bij alle aangesloten, grotere klanten een spiegelafstelplaats inrichten om het aantal ongevallen tot nul ter herleiden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees