Planckendael investeert half miljoen euro in veiligheid na dood van leeuwin Rani

Mechelen -

Dierenpark Planckendael heeft beslist om maatregelen te nemen nadat de jonge leeuwin Rani donderdag was uitgebroken en doodgeschoten. Er komt een uitgebreid intern onderzoek, laat het in een persbericht weten. Bovendien komen er al versnelde investeringen om het park veiliger te maken.

“Na de pijnlijke gebeurtenissen van gisteren in Planckendael, startte de dierentuin onmiddellijk een grondig intern onderzoek”, aldus Ilse Segers van het dierenpark. “Ze wil de precieze omstandigheden van de ontsnapping begrijpen en alle feiten kennen. Dat onderzoek is volop bezig. Los van de conclusies van dat onderzoek – het gaat om een menselijke fout - gaat Planckendael toch al versnelde investeringen doen om het veiligheidssysteem naar een nog hoger niveau te tillen.”

Die investeringen zullen 500.000 euro bedragen, meldt VTM Nieuws. Dat gaat onder meer in de versnelde installatie van het Lock Out Tag Out-systeem. “Dit systeem maakt het onmogelijk om in een verblijf een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat”, zegt Segers. “Op deze manier wordt de menselijke factor tot een minimum gereduceerd. Dit vernieuwende LOTO-systeem zal nu versneld ook in Planckendael geïnstalleerd worden bij alle gevaarlijke diersoorten zoals olifanten, mensapen en roofdieren.”

LEES OOK. Dierenverzorgster Planckendael geraakt door kritiek op dood Rani: “Ook voor ons een last om te dragen”

Een punt waar donderdag flink wat kritiek op kwam, was de verdovingsprocedure. Omdat pogingen tot verdoving mislukten, moest het dier uiteindelijk doodgeschoten worden. De procedure werd dan ook grondig onder de loep genomen.

“Al het verdovingsmateriaal bleek in prima staat en het protocol van de politie werd nauwkeurig gevolgd. Een leeuwin verdoven is echter zeer complex. Het gebeurt vooreerst niet met een gewoon geweer maar met een luchtdrukgeweer. Hiervoor is een heel specifieke kennis vereist. Deze kennis was aanwezig en up-to-date. Verder zijn ook de hoogte van de dosis, de plaats waar het dier wordt geraakt en de aanwezige adrenaline bij het dier van belang.”

“Ook de omstandigheden waarin het verdovingsschot wordt gelost, zijn cruciaal. Het protocol met betrekking tot de vuurlinies van de politie schreef een ruimte voor waarbinnen de dierenarts zich mocht bewegen. Hierdoor kon de dierenarts het dier niet dichter naderen dan 21 meter en dan nog onder een ongunstige hoek. Dat bleek te ver verwijderd van de leeuwin om haar te kunnen verdoven. De tweede poging kon zelfs maar vanaf 32 meter worden ondernomen. Na bijna drie uur werd het dier erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers. Op dat moment werd er door de crisiscel beslist om geen enkel risico te nemen met betrekking tot de veiligheid van de mensen en is het dier doodgeschoten.”

“Alle medewerkers van Planckendael proberen de draad weer op te pakken en het voorval een plaats te geven”, besluit Segers.

LEES OOK. Renild verschuilde zich in treintje Planckendael: “We voelen ons schuldig. Door ons moest Rani dood”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees