VIDEO. Indrukwekkende plastiekvanger

Gent / Lochristi - Hoe lang kunnen wij nog verder doen met het vervuilen van de planeet? Het is een vraag die Martine Vandenkerckhove uit Lochristi zich stelt. Martine bestormt geen warenhuizen om de plastiek verpakking van de waren te scheuren en achter te laten. Ze brengt de problematiek in beeld met het kunstwerk Spinale (wervelkolom) dat ze maakte als studente aan het tweede jaar Mixed Media aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent. Spinale is een indrukwekkend pendulum van 10 meter. "Ik zou het nog veel langer kunnen maken", aldus Martine Vandenkerckhove, "maar misschien is dat geen goede zaak."

Martine Vandenkerckhove: "We kregen de opdracht een werk te maken dat paste in de ruimte van de academie. Ik koos voor de traphal van het gebouw waar ik, voor ik aan de opleiding Mixed Media begon, al de trappen deed om naar de lessen teken- en schilderkunst te gaan. Voor mijn werk gebruikte ik weggeworpen pmd en wegwerpplastiek,  dat ik langs de straten in Lochristi en Gent vond. Dat materiaal vervormde  en smolt ik. Ik was als het ware aan schilderen en modelleren met plastiek van alle mogelijke kleuren. Toen recent op verschillende plaatsen  in de wereld, en ook in Gent (op initiatief van zanger Sioen) onder het codewoord Plastic Attack acties gevoerd werden tegen het overmatig gebruik van plastiek, bleek dat ik niet de enige was die met de problematiek bezig ben. "

 

Martine Vandenkerckhove: "Spinale is een modulair werk, zoals wervels in een wervelzuil. Het is nu 10 meter groot, en ik zou het nog langer kunnen maken, en het laten rusten op de grond, onder de vorm van een ruggengraat. Maar ik vond het in de ruimte waarvoor het gemaakt is beter om het op te hangen. Noem het een gigantisch grote vliegenvanger. Of beter, plastiekvanger."

Te koop

Het werk is twee dagen lang te zien op de Open Ateliers van de Academie voor Beeldende Kunst Gent, aan de Offerlaan 3, en is daarna te koop: "Ik wil  75 procent van de opbrengst aan een goed doel schenken. Ik denk daarbij aan organisaties zoals OCMW, Kringwinkel, of andere initiatieven met een maatschappelijke boodschap. De koper kan wat mij betreft mee beslissen welke organisatie we kiezen. Misschien heeft IVAGO of een stadsdienst nog een overschot in het budget om met het kunstwerk de plastiekproblematiek onder de aandacht te brengen? Het pendulum kan dan eventueel nog op een andere locatie tentoongesteld worden.


Te zien tijdens het Open Atelier Weekend met open ateliers en tentoonstellingen met gidsbeurten in de  Academie voor Beeldende Kunst Gent, Offerlaan 3, op zaterdag 23 en zondag 24 juni, telkens van 10 tot 17uur. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio