Tien om te zien: wie maakt de grootste kans om Oliver Naesen op te volgen als Belgisch kampioen

Tien om te zien: wie maakt de grootste kans om Oliver Naesen op te volgen als Belgisch kampioen

Foto: BELGA

Wie wordt morgen de opvolger van Oliver Naesen en kroont zich in Binche tot Belgisch kampioen. Kandidaten genoeg. Wij kozen er tien uit die allemaal gebrand zijn om de Belgische driekleur rond hun lichaam te wringen.

***** Greg Van Avermaet (33, BMC)

We gaan niet beweren dat het zijn laatste kans is om de Belgische driekleur te pakken, maar het moet toch eens gebeuren voor Greg Avermaet. De olympische kampioen kent een minder seizoen en zit met een transfer in het hoofd. Met de driekleur naar de Tour trekken, zou al een hele geruststelling zijn.

**** Philippe Gilbert (35, Quick Step)

De Waal won nog niet dit seizoen maar is een echte kampioenschapsrenner. In zijn Wallonië kan hij naast Rik Van Steenbergen en Stijn Devolder komen met drie zeges. Alleen Tom Steels (4) doet beter. Heeft gewerkt naar dit BK en vindt in Binche ene aankomst op zijn maat.

**** Oliver Naesen (27, AG2R-La Mondiale)

De titelverdediger zal er alles aan doen om zijn trui te behouden. Al was het maar om dat lelijke truitje van AG2R niet te moeten aantrekken. Zit in blakende vorm en kan op heel veel sympathie rekenen in het peloton. Klaarde het vorig jaar in zijn eentje, nu zijn Jan Bakelants en Stijn Vandenbergh er wel bij om hem te helpen.

*** Jasper Stuyven (26, Trek-Segafredo)

Zint op wraak na vorig jaar. Was op papier de snelste van de kopgroep in Antwerpen, maar liet zich vloeren door Naesen en Vanmarcke. Reed een zeer goed voorjaar, was niet uit de toptien weg te denken. Maar die uitschieter ontbreekt. Staat zonder ploegmaats aan de start, en kan rustig de kat uit de boom kijken. Dat kan renderen, vraag maar aan Naesen…

*** Sep Vanmarcke (29, EF Education First-Drapac)

Hij zat daar vorig jaar op de stoeprand in Antwerpen: hoofd tussen de benen, met tranen in de ogen. Hij leek op weg naar goud, maar werd met een ultieme jump geklopt door Naesen. Het scheelde enkele millimeters. Is belust op revanche en niemand die hem de driekleur niet zal gunnen in Binche.

*** Yves Lampaert (27, Quick Step)

Als alle ogen gericht zijn op Gilbert, kan ploegmaat Yves Lampaert profiteren. De tweevoudige winnaar van Dwars door Vlaanderen wil ook graag naar de Tour. Met een driekleur om de lenden kan Patrick Lefevere hem niet thuislaten. Hopelijk is hij wel hersteld van het BK tijdrijden donderdag, waar hij brons pakte.

** Tiesj Benoot (24, Lotto-Soudal)

De Belg van het voorjaar die in de Strade Bianche een van de meest heroïsche prestaties van het seizoen afleverde. Was in de Dauphiné goed, maar nog niet top. De vele trainingen op hoogtestage in de Sierra Nevada zullen zijn vruchten afwerpen in de Tour. Of zondag al?

** Jasper De Buyst (24, Lotto-Soudal)

Met 17 renners staat Lotto-Soudal aan de start. Alleen Sport Vlaanderen-Baloise (21) doet beter. Naast Benoot verwacht Marc Sergeant veel van Jasper De Buyst. De ex-pistier is klaar voor het grote werk en gaat ook naar de Tour als lead-out van André Greipel. Was vorig jaar de beste in Binche-Chimay-Binche. Hij klopte in de spurt op de kasseien Matteo Trentin. Hij won dus al op die speciale aankomst.

** Jens Keukeleire

De grote transfer van Lotto-Soudal dit jaar, maar zag zijn voorjaar de mist ingaan door ziekte. Nam enigszins revanche door voor de tweede keer op rij de Ronde van België te winnen en wil die lijn doortrekken door voor zijn Belgische ploeg nu ook de Belgische driekleur te veroveren. Zoontje Lou staat te popelen om met papa weer op dat grote podium te kruipen.

** Wout van Aert (23, Veranda’s Willems-Crelan)

Hernam de competitie na een sterk voorjaar in de Elfstedenronde en toonde dat de conditie niet slecht is. “Ik start niet om gewoon mee terijden”, liet hij al weten. Hij wil pas super zijn in augustus op het EK in Glasgow. Maas hou zondag maar rekening met de drievoudige wereldkampioen veldrijden. Enkele dagen later stapt hij in het huwelijksbootje met zijn Sarah. Met een driekleur onder zijn kostuum?

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.