Mama verbijsterd door vrijspraak voor zwembad na verdrinking Julien (18): “Ze lieten hem elf lange minuten op de bodem liggen”

Mama verbijsterd door vrijspraak voor zwembad na verdrinking Julien (18): “Ze lieten hem elf lange minuten op de bodem liggen”

Julien Dumoulin (links) verdronk in juni 2011 in het zwembad Sportoase Leuven, zijn moeder (rechts) vraagt de bevestiging van het eerste vonnis.

Brussel / Leuven -

“Ik ben verbijsterd door dit vonnis. Uitgeput zelfs.” Dat zegt Marie-Jeanne Dujardin over de vrijspraak voor het Leuvense zwembad Sportoase, waar haar zoon Julien (18) exact zeven jaar geleden verdronk terwijl hij een duiktraining uitvoerde. Volgens de Leuvense correctionele rechtbank had Sportoase onvoldoende toezicht voorzien, maar het hof van beroep is het daar niet mee eens en vindt het vooral onbegrijpelijk dat de jongeman inspannende apneu-oefeningen uitvoerde hoewel hij wist dat hij die nooit alleen, zonder begeleiding, mocht doen.

Julien Dumoulin uit Vorst was lid van een Brusselse duikclub en ging tweemaal per week zwemmen in het Leuvense Sportoase-zwembad. Op 24 juni 2011 liep het rond sluitingstijd grondig fout. De tiener bleef bewusteloos op de bodem van het zwembad liggen en werd pas na meer dan 11 minuten opgemerkt, waarna de redders hem in erg kritieke toestand uit het water haalden. Reanimatie en een kunstmatige coma mochten niet baten, na twee weken liet de jonge duiker het leven.

De Leuvense correctionele rechtbank oordeelde dat de schuld volledig bij de NV Sportoase Philipssite lag en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 5.500 euro.

Vrijgesproken

Het Brusselse hof van beroep is het niet eens met de zienswijze van de correctionele rechtbank. In tegenstelling tot wat de eerste rechter, het parket-generaal en de burgerlijke partij, de moeder van Julien Dumoulin, voorhielden, was er volgens het hof van beroep immers wel voldoende toezicht op het moment van het ongeval. Het hof merkte ook en vooral op dat Julien Dumoulin in het zwembad bezig was met een duiktraining waarvan hij de gevaren diende te kennen en dat hij die desondanks zonder begeleiding had uitgevoerd.

“Onbegrijpelijk”

“De rechters hebben duidelijk de 700 pagina’s van het onderzoeksdossier niet even grondig gelezen als ik. De vrijspraak is onbegrijpelijk”, reageert mama Marie-Jeanne op het vonnis. “Beseffen ze wel dat deze vrijspraak er exact, dag op dag, zeven jaar komt nadat ze Julien elf lange minuten bewusteloos op de bodem lieten liggen?”

“Niemand mag zoals mijn zoon nog elf minuten op bodem liggen”

Marie-Jeannne pleitte eerder voor een onderwaterdetectiesysteem in élk zwembad. “Zo’n systeem signaleert al na tien seconden een abnormale situatie. Mijn zoon kon daarmee gered zijn”, stelde ze. “Niemand mag zoals mijn zoon nog elf minuten ongemerkt op de bodem liggen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees