Unieke vondst: identificatie van het toestel is vergevorderd

Wrak van Amerikaanse B17-bommenwerper ontdekt op de bodem van Noordzee

Bij een bodemonderzoek van de Noordzee, voor de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en Europa, zijn delen van een wrak van een Amerikaanse bommenwerper aangetroffen. Het gaat om de restanten van een Amerikaanse B-17. Dat type van toestel werd massaal ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder werden nog al resten van vliegtuigen aangetroffen in de Noordzee, maar dit wrak is toch een uitzonderlijk belangrijke vondst.

LEES OOK. (+) Wat gebeurt er met het wrak van de B-17 bommenwerper? “We zullen uiterst voorzichtig moeten zijn”

Tijdens het bodemonderzoek, voor een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland, werd eerst een stuk van een aluminium-vleugel aangetroffen. Vervolgens troffen onderzoekers andere onderdelen aan. Op die onderdelen stonden ook serienummers, waarmee onderzoekers het toestel hebben kunnen identificeren.

De nummers bleken overeen te komen met die van een bommenwerper van het type B-17. Die toestellen werden door de Amerikanen massaal ingezet tijdens WOII en speelden een cruciale rol in het verloop van de oorlog. Ze stonden in voor de bombardementen op de steden en industrie van Nazi-Duitsland.

Overigens werden nog onderdelen van een Britse Spitfire gevonden en stukken van een Duits toestel, vermoedelijk een Messerschmitt.

Wrak van Amerikaanse B17-bommenwerper ontdekt op de bodem van Noordzee
Een onderdeel van een Spitire-vliegtuig. Foto: VLN

Belangrijke vondst

Het wrak ligt op ruim 30 meter diepte en op 40 km van de Belgische kust. Momenteel is het nog niet duidelijk om welke B-17 het gaat, volgens de Amerikaanse registers zijn in dat gebied vier B-17’s vermist. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen welk toestel het betreft. Het is duidelijk dat het een B-17-G is, de meest performante en laatste generatie van het type B-17.

Amerikaanse onderzoekers zullen nu, in samenwerking met Europese vorsers, de menselijke resten en het wrak proberen bergen. Op die manier krijgen de stoffelijke overschotten van de bemanning alsnog een militaire begrafenis.

De Amerikaanse aanpak is volledig anders dan de Duitse. Bij de vondst van een Duitse duikboot uit WOIwerd het wrak meteen geclassificeerd als ‘zeemansgraf’. Door die beslissing zal er geen verder onderzoek gevoerd worden naar het schip.

B-17: de ruggengraat van de Amerikaanse luchtmacht tijdens WO II

De Boeing B-17 Flying Fortress was een Amerikaanse bommenwerper. Het toestel had vier motoren en werd oorspronkelijk in de jaren 30 ontwikkeld voor kustpatrouilles. Het ontwerp werd achteraf op vraag van de Amerikaanse regering aangepast om ook bommen te kunnen werpen. Voor die tijd was het een bijzonder groot toestel: 22 meter lang, en een spanwijdte van 31 meter. Een B-17 had een reikwijdte van ruim 3.200 kilometer met 2,7 ton aan bommen. De maximumsnelheid met zo’n last bedroeg 462 kilometer per uur.

De B-17 werd tijden de Tweede Wereldoorlog massaal ingezet boven Europa. Door de zware en performante bewapening kreeg de B-17 al snel de bijnaam ‘Vliegend Fort’. Het toestel was met dertien machinegeweren, die het vliegtuig langs alle kanten dekten, tot de tanden bewapend. Vooral in gesloten formatie was een eskader B-17’s uiterst moeilijk uit de lucht te schieten.

Wrak van Amerikaanse B17-bommenwerper ontdekt op de bodem van Noordzee
Een onderdeel van een motor van de B-17. Voor de kenners: een ‘turbo-supercharger’. Foto: VLN

Niet de eerste vondst

In het verleden werden al vaker wrakken gevonden in de Noordzee. Vorig jaar hebben wetenschappers in een Belgisch deel van de Noordzee een bijna intacte duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Aan boord troffen ze de lichamen van 23 bemanningsleden aan. De vondst ging niet zonder slag of stoot. Het wrak ligt namelijk op een Noordzee-autostrade, een deel van de Noordzee waar om die tien minuten grote schepen voorbijvaren. Na lang aandringen kon de Belg, Tomas Termote, de gouverneur van West-Vlaanderen overtuigen om dat deel tijdelijk verkeersluw te maken om naar het wrak te duiken.

LEES MEER (+). Tomas Termote, de duikende antiquair die dé archeologische vondst van het jaar deed

“Iedereen dacht dat alles wat tijdens de oorlogen in de Noordzee is vergaan, al gevonden was. Niet dus”, vertelde de ‘duikende antiquair’ aan Het Nieuwsblad. De vondst was ruimschoots de belangrijkste Europese archeologische vondst van 2017.

Niet commercialiseren

Gouverneur Carl Decaluwe zegt dat de provincie deze belangrijke vondst toeristisch niet kan uitspelen. “Als gouverneur ben ik enkel de instantie aan wie de vondsten moeten worden gemeld. Ik moet die niet commercialiseren.”

“Ik heb wel het Amerikaanse leger ingelicht. Zij reageerden tevreden en zijn blij dat wij blijven isnpanningen leveren om hun slodaten te vinden. Over enige tijd verwachten we duikers van het Amerikaanse leger. Zij zullen helpen bij het zeer voorzichtig blootleggen van het wrak. Omdat er nog menselijke resten in zitten, kunnen we er niet met bruut geweld te werk gaan. De Amerikanen zullen de resten overbrengen naar hun land en daar op een militair kerkhof begraven.”

Corrigeer

MEER NIEUWS