Gehavende Belgian Lions op zoek naar mirakel: “Hoe moeilijker, hoe liever ik het heb”

Gehavende Belgian Lions op zoek naar mirakel: “Hoe moeilijker, hoe liever ik het heb”

Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Ondanks alle afzeggingen door blessures blijft bondscoach Eddy Casteels strijdvaardig voor de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden van de Belgian Lions vrijdag en maandag in de Antwerpse Lotto Arena tegen Rusland en Bosnië. “Hoe moeilijker de opdracht, hoe liever ik het heb. Als we met de steun van de fans twee keer winnen met één punt verschil, zijn we geplaatst voor de beslissende WK-voorronde,” aldus bondscoach Eddy Casteels.

Na een 0 op 4 met nederlagen tegen (tweemaal) Frankrijk, in Bosnië en in Rusland moeten de Belgian Lions echter op zoek naar een mirakel. Zeker omdat met Jean Salumu, Retin Obasohan, Maxime De Zeeuw, Jean-Marc Mwema, Elias Lasisi, Thomas Akyazili, Hans Vanwijn maar liefst zeven spelers geblesseerd moeten afhaken. Tel daarbij nog het forfait van Matt Lojeski (geen interesse) en Manu Lecomte, op zoek naar een NBA-contract... Dat maakt dat de Belgian Lions met een gehavende kern de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden aanvatten.

“Moeilijk gaat ook”

“Ik zie hier met Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, en Pierre-Antoine Gillet ervaren krijgers present tekenen. Samen met enkele nieuwe en jonge namen gaan we op zoek naar succes. Twee keer winnen in de Lotto Arena met één punt en we zijn gekwalificeerd. Moeilijk? Uiteraard, maar ik stel vast dat ook Rusland en vooral Bosnië met selectieproblemen kampen”, aldus Casteels.

In de selectie van dertien spelers zijn er met Quentin Serron (vinger) en Kevin Tumba (voet) evenwel nog twee spelers die onzeker zijn. In de loop van de week wordt duidelijk of zij inzetbaar zijn. Yoeri Schoepen en Ordane Kanda vieren hun debuut bij de Belgian Lions.

Willen ze zich kwalificeren voor de beslissende voorronde van het WK 2019 (31 augustus tot 15 september in China) is een 2 op 2 aan de orde. De Belgian Lions werken voor het eerst een WK-voorronde af en waren dus nog nooit op een WK aanwezig. Bondscoach Casteels leidde de Belgische nationale ploeg wel al naar vier opeenvolgende Europese kampioenschappen (2011, 2013, 2015 en 2017). Het beste resultaat was een negende plaats op Eurobasket 2013 in Slovenië.

Stand poule E: 1. Frankrijk 4-8 2. Rusland 4-6 3. Bosnië 4-6 4. België 4-4

Programma: 29/6 België-Rusland (Antwerpen, Lotto Arena) 2/7 België-Bosnië (Antwerpen, Lotto Arena)

Corrigeer