Internationale dominicanengemeenschap gaat Sint-Pauluskerk runnen

Internationale dominicanengemeenschap gaat Sint-Pauluskerk runnen

Foto: DBA

Antwerpen -

De liturgie in de Sint-Pauluskerk, een van de vijf monumentale kerken van Antwerpen, zal als alles volgens plan verloopt vanaf 2020 in handen komen van een vijftal dominicanen uit onder meer India, Congo en Zuid-Amerika. De kerk was al langer op zoek naar opvolging voor pastoor Paul Scheelen, die met pensioen gaat, en bisschop Johan Bonny vond de internationale dominicanengemeenschap bereid om de ooit voor en door hen gebouwde kerk weer in handen te nemen.

De dominicanen, ook bekend als predikherenorde, trokken na de Franse Revolutie weg uit Antwerpen maar staan twee eeuwen later dus voor een terugkeer. De leden van de schaars geworden Belgische dominicanengemeenschappen zijn te oud om de vieringen in de Sint-Pauluskerk voor hun rekening te nemen, maar enkele jonge buitenlandse priesters zouden na de nodige lessen Nederlands en een voorbereidend traject wel voor een nieuwe wind kunnen zorgen.

“Dit is niet gewoon een project om het verleden te eren of het patrimonium te beschermen, maar vooral een investering in de toekomst van de kerkgemeenschap”, zegt bisschop Bonny. “We zijn niet op zoek gegaan naar museumbewaarders, organisten of dirigenten, maar wel naar geloofsgetuigen die vanuit een internationale context het evangelie kunnen komen verkondigen.” De internationale dimensie moet volgens Bonny ook voor een betere weerspiegeling zorgen van de diverse Antwerpse bevolking.

“Men knoopt hier aan bij een eeuwenlange traditie en men wil die zelfs verder uitbouwen”, zegt schepen van Erediensten Caroline Bastiaens (CD&V). “Het is een erg creatieve manier om een opvolger te vinden voor pastoor Scheelen. Het is ook knap dat men de keuze maakt om te blijven investeren in deze kerkgemeenschap.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio