Koen De Bouw moet leren duiken voor zijn nieuwe film

Koen De Bouw moet leren duiken voor zijn nieuwe film

Foto: DBA

De Vlaamse cinema wordt een stukje rijker. Nooit eerder werd bij ons een duikbootfilm gedraaid, maar de eerste komt er straks aan: ‘Torpedo’. Het belooft een spectaculair avontuur à la Indiana Jones te worden met een sterke cast.

Op dit moment draait hij nog Phil Frisco, maar op 11 juli ruilt Koen De Bouw (53, foto) de set van de VTM-serie voor die van Torpedo, een bioscoopfilm over een geheime duikbootmissie. Samen met hem duikt een keur aan Vlaamse ­acteurs in een onderzeeër die momenteel in een oude NAVO-loods in het Kempense Weelde wordt na­gebouwd. De Bouw speelt de leider van een bont groepje verzetsstrijders. Onder anderen Sven De Ridder, Vic De Wachter, Gilles De Schryver, Joren Seldeslachts, Robrecht Vanden Thoren, Bert Haelvoet en Stefan Perceval worden zijn kompanen. Ella-June Henrard zorgt voor de vrouwelijke inbreng, als dochter van verzetsheld De Bouw.

Uranium voor atoombom

Het verhaal vindt summier zijn wortels in de realiteit. Het uranium waarmee de eerste atoombom werd gemaakt, was grotendeels afkomstig uit Belgisch Congo en moet op de een of andere manier naar de VS zijn gebracht. Tot zover de geschiedenis. Medescenarist Sven Huybrechts gaat er voor Torpedo van uit dat dit clandestiene transport werd toe­vertrouwd aan het verzet. Kwestie van de zaak onder de radar te houden en geen soldaten op het spel te zetten voor een riskante missie.

Torpedo ligt bij productiehuis A Team Productions al zo’n ­zeven jaar op de plank, maar pas nu komt de film er. Dat heeft voor een stuk te maken met Patser, de succesprent van Adil El Arbi en Bilall Fallah. “Al het geld dat we met Patser verdienden, stoppen we in deze film”, zegt producent Kobe Van Steenberghe.

Hoeveel de film gaat kosten, wil A Team Productions niet kwijt, maar het lijkt een prijzige productie te worden. Niet alleen wordt het interieur van een duikboot nagebouwd, de set zal een werkende machine­kamer bevatten, kan onder water lopen en hoort te ­bewegen zoals een echte onderzeeër. Voor de ­buitenopnames van de varende duikboot trekt de ploeg naar Malta.

Koen De Bouw is al aan het trainen voor zijn hoofdrol van verzetsleider. “Duikopleiding in het zwembad”, preciseert hij. “Er zitten duikscènes in de film en aangezien ik geen duiker ben, krijg ik een spoedcursus. Niet zonder ­gevaar; zeker als ik buiten de gecontroleerde omgeving van het zwembad het ­donkere water in moet. Eerlijk? Ik zal blij zijn als dat voorbij is.”

Ook naar het claustrofobische gevoel aan boord van de duikboot kijkt De Bouw niet uit. “Onvoorstelbaar hoe mensen zoveel mijlen onder zee in zo’n enge ruimte bovenop elkaar leefden. Het zou niets voor mij zijn. De nagebouwde duikboot zal dat claustrofobische aardig benaderen. Naast de acteurs, komt daar nog een hele filmcrew bij. Het worden uitdagende opnames.”

Torpedo wordt op 23 oktober 2019 in de zalen verwacht.

Koen De Bouw moet leren duiken voor zijn nieuwe film
Foto: DBA
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees