Leopold II tijdelijk beplakt met inschrijvingsbewijs eerste Congolese student

Student riskeert zijn leven op stadhuis om een punt te maken

Student riskeert zijn leven op stadhuis om een punt te maken

Het beeld van Leopold II met het inschrijvingsbewijs in zijn hand. Foto: jph

Leuven -

Student Gert Huskens (22) heeft het Leuvense stadhuis beklommen om de toelating van Thomas Kanza, de eerste Congolese student aan de KU Leuven, op het beeld van Leopold II te plakken. “Ik wil het debat over kolonisatie ook in Leuven aanzwengelen.”

Vorige week kreeg Gert Huskens (22) uit Genk, die aan de KU Leuven een master Geschiedenis behaalde en nu ook Vergelijkende en Internationale Politiek studeert, plots een ingeving toen hij voorbij het stadhuis wandelde en het in de stellingen zag staan. Hij nam snel een kopie van het inschrijvingsbewijs van Thomas Kanza, de eerste Congolese student aan de KU Leuven en vroeg een werkman of hij op de stellingen het stadhuis mocht beklimmen. Vervolgens plakte hij het kopietje aan de hand van de voormalige Belgische koning en kolonisator. In werkelijkheid staat de stenen Leopold er afgebeeld met een manuscript waarin ‘Congo’ gebeiteld staat.

Het document kwam al snel los - Gert wou geen sterke plakband gebruiken om het beeld niet te beschadigen - maar volgens hem was de actie toch geslaagd. “Ik wil het debat over kolonisatie aanzwengelen”, zegt hij. “We moeten op een postkoloniaal verantwoorde manier met het verleden omgaan.” De figuur van Kanza vindt hij interessant omdat hij, ondanks zijn later politieke daden, symbool staat voor de ongelijkheid in het onderwijs. “Toen Congo in 1960 onafhankelijk werd, waren er slechts zestien Congolezen met een universitair diploma. Daar moeten we ons bewust van zijn. Ook nu zijn er nog altijd problemen van ongelijkheid in ons onderwijs. Studenten met migratieachtergrond stromen onvoldoende door naar hogescholen en universiteiten. En niet-westerse intellectuelen worden zelden vermeld in onze cursussen.”

Hij stelt voor om het beeld niet af te breken, maar bezoekers aan het stadhuis wel te informeren, bijvoorbeeld via een QR-code of app die de verhalen achter de beelden duidt.

Leven riskeren

Burgemeester Louis Tobback reageert dubbelzinnig: “Ik keur het af dat iemand z'n leven riskeert om op de stellingen te kruipen - ik zou het niemand aanraden - maar ik heb wel sympathie voor wat hij gedaan heeft. Ik ga de student er niet voor vervolgen, alleszins.”

Tobback duidt er wel op dat er meerdere historische figuren staan afgebeeld die heel wat op hun palmares hebben. “Zo staat er minstens één hertog van Brabant die in z'n Hertogdom de joden heeft uitgemoord op een manier die de Holocaust doet verbleken. Moeten we dan bij iedereen vermelden welke lelijke rol ze in de geschiedenis gespeeld heeft? Ik zou zeggen: laat het allemaal rusten. Af en toe zal er wel een student zijn die ons eraan herinnert dat er niet alleen ‘goei’ op staan.”

Het oordeel van gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open VLD) die regelmatig pleit voor de opwaardering van het stadhuis, ligt in dezelfde lijn: “Laat geschiedenis, geschiedenis wezen, om er zo lessen uit te kunnen trekken. Kaderen mag, maar er moet respect zijn voor ons stadhuis. Het mag geen beeldenstorm worden.” Gemeenteraadslid Lies Corneillie (Groen) wil dan weer in debat gaan met de Congolese gemeenschap over wat Leuven met het beeld aanmoet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees