‘Overbezorgde schoonmoeder’ krijgt tien jaar cel voor ramkraken

Knokke-Heist / Kuurne -

Zeven Roemenen zijn schuldig bevonden aan 22 zware diefstallen, waaronder een dubbele ramkraak in Knokke en diefstallen in Kuurne. De leider kreeg tien jaar effectieve celstraf. Volgens zijn advocaat was hij geen leider, maar eerder een ‘overbezorgde schoonmoeder’.

In de nacht van 11 op 12 april vorig jaar reden gangsters met een gestolen Nissan Patrol de etalage van de Louis Vuitton-winkel langs de Kustlaan in Knokke-Heist aan diggelen. In een mum van tijd gingen de daders aan de haal met handtassen ter waarde van 250.000 euro. Iets later probeerden gangsters van dezelfde bende ook bij juwelier Colman in de Elizabethlaan een ramkraak uit te voeren. De daders reden tot vijf keer toe in de etalage, maar konden geen buit maken. De bende ging in drie andere voertuigen op de vlucht, maar de politie zat hen op de hielen en zette zelfs een helikopter in. In een poging om de politie af te schudden, spoten de daders een brandblusapparaat leeg en gooiden ze dat uiteindelijk ook in de richting van hun achtervolgers. De daders hadden brandblussers bij om op de plaats van de feiten sporen uit te wissen. Om dezelfde reden hadden ze ook sokken over hun schoenen getrokken. Om te communiceren gebruikten ze enkel walkietalkies.

De politie kon uiteindelijk slechts één vluchtwagen terugvinden. Daarin werden 150 gestolen handtassen aangetroffen. Een 35-jarige Roemeen, die in de struiken verscholen zat, werd opgepakt. Zes andere verdachten, allen Roemenen, werden later geïdentificeerd en gearresteerd. De rechter achtte hen – in wisselende samenstellingen – schuldig aan 22 feiten, waaronder ramkraken en inbraken via het dak. Ze hadden het vooral gemunt op dure lederwaren, tuingereedschap en onderdelen van dure racefietsen.

Schuilhol in Seraing

Zo sloegen ze onder meer toe bij Carbonbike in Borgworm. Maar ook in Kuurne en Ranst sloeg de bende toe. Een woning in Seraing fungeerde als hun schuilhol. Joris Van Cauter, de advocaat van bendeleider Nicolae F. (44), had de vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt. “Hij was helemaal geen bendeleider, maar gedroeg zich meer als een overbezorgde schoonmoeder”, beweerde hij tijdens het proces. De rechter dacht daar anders over en gaf de man tien jaar effectieve celstraf.

Claudiu-Paul H. (29), Constantin P. (31) en Marius-George G. (28) kregen voor hun aandeel elk zes jaar cel. Mihai G. (46) en Ion I. (61) kregen voor hun rol in de bende respectievelijk drie en vijf jaar effectief. Florin-Radu S. (36), de man die zich in de struiken verborg, kreeg vier jaar effectief. In 2007 had hij in zijn thuisland al eens twaalf jaar cel voor doodslag gekregen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio