Er roert wat op de transfermarkt: knopen rond Van Avermaet en Van Aert worden nog voor Tour doorgehakt

Er roert wat op de transfermarkt: knopen rond Van Avermaet en Van Aert worden nog voor Tour doorgehakt

Foto: BELGA

Twee Belgische toprenners beslissen dezer dagen over hun toekomst. Wout van Aert (23) heeft een formeel aanbod op zak van Bahrain-Merida, Greg Van Avermaet kan kopman blijven in een BMC-team dat mogelijk een nieuwe hoofdsponsor en een nieuw management krijgt. Voor de Tour hakken beide renners de knoop door.

Het gaat hard op de internationale transfermarkt in het wielrennen. Gisteren vielen opnieuw een paar grote puzzelstukken op hun plaats: Richie Porte verlaat BMC en gaat wellicht naar Trek, de broers Adam en Simon Yates verlengen bij Mitchelton-Scott. Ook voor de Belgische toppers is het money time.

Aanbod voor Van Aert

Zo heeft Wout van Aert een formeel aanbod op zak van Bahrain-Merida. “We willen hem inderdaad heel graag”, zegt manager Brent Copeland. “We hebben concreet gepraat met hem en zijn management. Over de renners en entourage die hij rond zich zou krijgen en over de invulling van zijn programma. Wout zou bij ons gewoon kunnen blijven veldrijden. Wij hebben daar geen expertise in, maar voor fietsconstructeur Merida is het een interessante markt. Op de weg zou hij dan uiteraard onze kopman worden voor de klassiekers.”

Een gevoelig punt is de timing van het contractvoorstel. Van Aert ligt zoals bekend ook volgend jaar onder contract bij Verandas Willems-Crelan, het team van manager Nick Nuyens. “In de eerste plaats mikken we daarom op een overgang in 2020”, zegt Copeland. “Maar als het mogelijk is, dan kan het voor ons ook al in 2019. Alleen is dat administratief heel erg moeilijk. We gaan niets doen wat in strijd is met de UCI-wetgeving.”

Bahrain-Merida is dus niet bereid om mee te gaan in een ‘vechtscheiding’. Tom Boonen forceerde in 2002 zijn overgang van US Postal naar Quick Step-Davitamon door eenzijdig zijn contract op te zeggen, maar zo’n scenario lijkt het niet te worden. Een akkoord in onderling overleg, eventueel met een afkoopsom, is wel mogelijk. Transfersommen zijn ongebruikelijk in het wielrennen, maar er zijn zeker precedenten: Team Sky kocht Bradley Wiggins weg bij Garmin in 2009. BMC deed hetzelfde met Rohan Dennis in 2014.

Er roert wat op de transfermarkt: knopen rond Van Avermaet en Van Aert worden nog voor Tour doorgehakt
Foto: BELGA

Voor Wout van Aert lijken er nu drie scenario’s te zijn: één waarin hij zijn contract bij Verandas Willems-Crelan gewoon uitdoet en er dus ook in 2019 rijdt. Een andere mogelijkheid is dat hij verlengt bij de ploeg van Nick Nuyens. Die hoopt een contract tot 2021 rond te krijgen, eventueel met Carrefour als extra sponsor. Daartegenover staat optie drie: ontbinding van het contract en een overstap naar een nieuw team, waarbij Bahrain-Merida in poleposition ligt. Van Aert gaf gisteren in Telefacts bij VTM aan “kortelings knopen te willen doorhakken”. Manager Jef Van den Bosch preciseert dat “het zeker voor de start van de Tour (7 juli, nvdr.) zal gebeuren”.

Wat met BMC?

Als de transfer van Van Aert naar Bahrain-Merida doorgaat, is dat geen goed nieuws voor Greg Van Avermaet. Het team uit het Midden-Oosten is ook in hem geïnteresseerd, maar manager Copeland bevestigt dat er geen ruimte is voor beiden.

De situatie bij BMC is nog steeds onduidelijk, maar general manager Jim Ochowicz miste maandag opnieuw een deadline waarop hij renners duidelijkheid zou verschaffen. Verschillende bronnen bevestigden echter dat er een nieuwe constructie in de maak is, door één betrokkene omschreven als “nieuwe wijn in oude zakken”.

Het zou gaan om een soort doorstart, niet langer met Ochowicz aan het hoofd, wel met oude bekende Marc Biver, voormalig manager van Team Astana. Biver maakte naam als makelaar van Toni Rominger en ook nog voetballer Jean-Pierre Papin. De Zwitser is al verbonden aan BMC als marketingverantwoordelijke van cosponsor Tag Heuer.

Het is niet duidelijk wie hoofdsponsor wordt, net zoals het ook niet zeker is dat BMC aan boord blijft als fietsconstructeur. Maar Biver wil wel Greg Van Avermaet als kopman van de nieuwe ploeg en houdt graag ook Dylan Teuns aan boord. Deze week wil hij de renners en hun entourage overtuigen. Duidelijkheid komt er ook hier zeker voor de Tour.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.