In dit dorpje waren ze hun trage internet zo beu dat ze de boel zelf in handen namen, nu is het nergens sneller

In dit dorpje waren ze hun trage internet zo beu dat ze de boel zelf in handen namen, nu is het nergens sneller

Foto: Google Maps

In het Welsche dorpje Michaelston-y-Fedw duurde het makkelijk een dag om een film te downloaden. Betalingen met bankkaarten waren er bijna onwerkbaar en zelfs een afbeelding van je favoriete hondensoort opzoeken op Google was moeilijk. Dus besloten ze er zelf de handen uit de mouwen te steken en te doen wat de grote providers niet wilden: snel internet aanleggen. Nu is het nergens in Wales zo snel als in Michaelston-y-Fedw.

“Het leven is zo moeilijk zonder internet”, vertelt plaatselijke café-uitbater Ben Longman aan Wales Online. “Online bankieren is onmogelijk. De kassasystemen werken allemaal online en waren zo traag. Als we één product op het menu wilden aanpassen, duurde het uren.”

Iedereen van de 300-koppige bevolking van het Welsche dorpje ervaarde wel in meer of mindere mate problemen met het internet, en in juli vorig jaar beslisten ze dat het genoeg geweest was. “We zaten in de pub en waren allemaal aan het klagen over hoe slecht de wifi was. Ik had net betaald voor snel breedbandinternet en realiseerde me dat dat niet werkte.”

David Schofield, een van de inwoners van het dorpje en een fervente thuiswerker, kon ook geen goede verbinding krijgen met het internet en had al opgezocht hoe je dat zelf kon fiksen. Een jaar later hebben ze hun eigen lokale internetprovider en is er voor 12 kilometer aan glasvezelkabel gelegd in het dorpje, in gootjes die ze daar zelf voor uitgroeven. Hun downloadsnelheid is niet langer 1,4 megabyte per seconde, maar 1.000 megabyte per seconde. Nergens in Wales is het zo snel als bij hun.

“Het is een opmerkelijk succesverhaal”, vertelt de 79-jarige Brinley Richards, die al 25 jaar in het dorpje woont. “Ik ben zo trots op onze gemeenschap. Het dorp verdient daar erkenning voor, sommige mensen hebben meer dan 12 uur per dag gewerkt. Ik twijfel er niet aan dat andere delen van Wales ons om advies zullen komen vragen.”

Niet alleen de internetsnelheid is erop vooruitgegaan, ook het gemeenschapsgevoel van het dorp. “Het is zonder twijfel een van de beste dingen ooit. Ik heb in de laatste vier maanden meer mensen leren kennen dan in de voorbije 25 jaar”, aldus Brinley.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees